Čemu nas uči kvalitet?

Nelt avatar Nelt 19.02.2024.

Autor: Sara Fetić Mujagić, saradnik u kvalitetu, Montenomaks

U korporativnom smislu vrlo jasan, često nefleksibilan, malo i suvoparan, ali i te kako značajan za poslovanje – kvalitet. Čemu nas uči?

Uslovima koje je potrebno ispuniti, kako bi se kompanija u svakom trenutku nalazila na nivou koje tržište zahtjeva. Kvalitet nam osigurava da ono što stvaramo bude korisno, efikasno, zdravo i bezbjedno. Štedi naše vrijeme, novac i energiju. Čini da budemo prepoznati kao kompanija koja pruža dodatnu vrijednost korisnicima naših proizvoda i usluga, kao kompanija koja stalno radi na unapređenju.

Međutim, ukoliko detaljnije proučimo principe kvaliteta, shvatićemo da ih lako možemo primijeniti i za potrebe svog ličnog rasta i razvoja – uz zagarantovan uspjeh.

Predstavljam vam PDCA ciklus, model je koji prikazuje bazu kvaliteta u četiri faze, kroz koje će svaki proces biti realizovan uz minimalni rizik i maksimalnu efektivnost:

  1. Planiraj – Dobar plan, pola je urađenog posla, kažu stručnjaci. Ukoliko se zaista posvetimo temeljnom planiranju neke aktivnosti ili procesa, šanse za njegov uspjeh se rapidno povećavaju. Suprotno tome, prepuštanje slučaju, čak i banalnih stvari, dovodi do neizvjesnosti i gubitka vremena, a nama prouzrokuje bespotreban stres.

 

  1. Uradi – Kada sve dobro isplaniramo, vrijeme je za akciju. Započinjanje radnje povećava motivaciju, a uz to je i jedini poznat način za stvaranje uslova da nešto uopšte bude završeno. Mali korak, dio po dio, bitno je kretanje.

 

  1. Provjeri – Nakon započinjanja akcije, analiza postupaka nešto je što će nam značajno umanjiti šanse za greškama, povećati osjećaj kontrole nad postupcima i stvoriti prilike za usavršavanje. Samo svijest o nečemu, često može biti dovoljna za rješenje ili oslobađanje od problema koji nas bespotrebno opterećuju.

 

  1. Djeluj – Djelovanje ili unaprjeđenje, iako dolazi na kraju, jednako je važno. Ono pruža snagu i volju za dalju borbu i napredovanje. Predstavlja onu fazu kada tačno znamo šta je potrebno da uradimo sledeći put, kako bi rezultati bili savršeni, ukoliko to već sada nijesu. Ukoliko jesu, ono nam ukazuje na spremnost da pređemo na složnije zadatke. Ukratko, nagrada iskustva.

 

Iz svega navedenog možemo vidjeti da principi kvaliteta nijesu strogo stvar korporativnih procesa: standardi, provjere, procedure i pravila. Kvalitet je mnogo više od toga, on je način razmišljanja i djelovanja. Onaj stepenik i dodatni korak koji odvaja izvrsno od dobrog. Tome svjedočimo već 30 godina u Nelt Grupi, kao najboljem reprezentu kvaliteta na Zapadnom Balkanu.

Zato usvojite ono čemu nas kvalitet uči, u cilju svog ličnog razvoja, podijelite to sa ljudima do kojih vam je stalo i  doprinesite da izvrsnost koju kvalitet donosi postane dio cijele društvene zajednice.