Industrija 4.0

Nelt avatar Nelt 22.03.2020.

Autor: Ljubomir Jovanović, Facilities Manager Nelt Group

Društvene mreže nastale su iz želje da se ljudi povežu, u svakom trenutku, bilo gde su na svetu. Uređaji su sve pametniji i možemo im dodeliti kompleksnije zadatke nego u prošlosti. Zašto ih onda ne bismo umrežili?

Internet of things je ideja da se interakcije između pametnih uređaja i senzora obave bez direktnog angažovanja čoveka. Statistike kažu da danas ima više mašina povezanih na ovaj način od istih takvih interakcija između ljudi. Postavljajući senzore i smart funkcije na različite uređaje i mašine, od automobila do kućnih aparata, čovek je obezbedio informacije koje omogućavaju brze reakcije na stanje i pojave.

Industrija aktivno radi na umrežavanju smart uređaja kako bi se dostigao viši stepen optimizacije procesa. Rešenja iz ove oblasti već se  koriste u novoj industrijskoj revoluciji, nazvanoj Industrija 4.0.

Neki provajderi usluga snabdevanja preko vending automata u Evropi, imaju smart uređaje, koji javljaju stanje zaliha ili šalju potrebu za intervencijom servisera. Time se uklanja potreba za redovnim obilascima i kontrolama. U tržnim centrima senzori su već počeli da prate ne samo broj ulazaka u određeni objekat, već i podatak o pravcima kretanja i zadržavanja ljudi. Ova informacija može da promeni strategiju izlaganja proizvoda koju definiše prodavac. Amazon je otišao i korak dalje, pa u svojim objektima Amazon Go kupac od ulaska u objekat ne treba da skenira proizvode koje želi da kupi ili brine o plaćanju. Dovoljno je samo da se na ulasku registruje pomoću svog QR koda i slobodno prošeta po radnji, uzme željene artikle i napusti prodajno mesto bez posebnog zadržavanja.

U cilju optimizacije procesa u Neltu smo povezali  elemente sistema koji samostalno prate temperature unutrašnjosti i spoljašnjosti i odlučuju kada da aktiviraju određeni sistem. Time smo umanjili potrošnju energije za grejanje, hlađenje i ventilaciju u skladištima. Usavršeno je do te mere da se po potrebi koristi spoljašnji vazduh za obezbeđivanje željenih uslova u prostoru skladišta. Postavili smo i senzore o kojima sistem može da izveštava u formi tabelarnog pregleda izmerenih veličina. Za hitne situacije, aktivirali smo i obaveštenja SMS porukama na mobilne telefone odgovornih osoba.

Mašine oko nas, već su umrežene, komuniciraju između sebe, ali i direktno sa nama. Komunikacija o statusu opreme, ili alarmnim stanjima, već ima neočekivano veliki uticaj. Zamislite, kako izgleda kada suprug, usred noći, dobije niz SMS poruka, na svoj mobilni telefon,  Sender: Centralna kotlarnica. Za to vreme, interakcija sa njegovom suprugom je neminovna, kako bi dao odgovor na pitanje: Ko ti piše toliko poruka usred noći? Ko ti je ta Kotlarnica?