Kad postojeći biznisi stvaraju nove biznise

Nelt avatar Nelt 10.01.2023.

Piše: Mihajlo Stikić, menadžer divizije

Krajem prvog kvartala prošle godine Nelt Grupa predstavila je strategiju poslovanja za naredne tri godine pod nazivom „Accelerate 2025“. Jedan od ciljeva ovog ubrzanja jeste identifikacija novih partnera u distribuciji i logistici, kao i održivih izvora za rast sa postojećim biznisima.

Novi partneri i biznisi za nas u okviru FMCG Srbije u poslednjih nekoliko godina gotovo su postali deo svakodnevice. Najveći regionalni i svetski proizvođači prepoznaju integritet koji Nelt porodica ima, a koji je zasnovan na dugogodišnjem znanju i iskustvu. Početak distribucije prodajnih programa Nestle i Kraš u 2021. godini samo su kruna poverenja koje je Nelt stekao i zaslužio predanim radom, profesionalizmom i neprestanom težnjom da stiče nova znanja i veštine i prilagođava se tržišnim okolnostima.

„Velike stvari u poslu nikada ne radi jedna osoba. Radi ih tim ljudi“ – rekao je svojevremeno Steve Jobs, najveći influenser među biznismenima. U toku je osma godina kako sam deo Nelt Grupe, a radeći na više različitih pozicija u okviru sektora prodaje, imao sam priliku da se uverim u ove reči. Ono što je, verujem, poseban motivator svakom od nas da svakoga dana teži da bude bolji nego juče, jesu upravo ljudi. Timovi koje kreiramo, koje gradimo, sa kojima radimo i zajednički donosimo odluke i poteze sa dugoročnim efektima.

Upravo dugoročna perspektiva, koju negujemo kao jednu od ključnih korporativnih vrednosti, daje nam za pravo da sada, već decenijama, imamo najbolje moguće oslonce u vidu naših velikih partnera sa kojima smo kao Nelt i započeli ovo putovanje. Putovanje kome sledi ubrzanje. Ubrzanje koje dolazi iz činjenice da postojeći biznisi kreiraju nove biznise.

Krajem prvog kvartala tekuće godine, u trenucima predstavljanja nove strategije, započeli smo razgovore sa našim višegodišnjim partnerom Mondelez na temu preuzimanja distribucije novog prodajnog programa u okviru Mondelez proizvodnog portfolia – Chipita čiji su brendovi, kao što su 7 days i Chipicao, veoma poznati na tržištu Centralne i Istočne Evrope. Za nas nešto potpuno novo – i potpuno drugačije u odnosu na celokupan distributivni portfolio FMCG. Prodajna, dostavna i merchandising frekvencija koja mora da zadovolji potrebe ovakvog portfolia – brzoobrtni proizvodi sa kratkim rokom trajanja. Proizvodi koji se konzumiraju u pokretu, i koji zahtevaju dostupnost na svakom koraku. Brend kome su najveći konkurent tradicionalni pekarski proizvodi. Proizvodi sa veoma izraženim sezonalitetom u prodaji. Proizvodi koje konzumiraju deca, mame, tate, ali i bake i deke.

Veoma sam ponosan što smo sa pravim timom ljudi u izuzetno kratkom vremenskom periodu uspeli da obezbedimo sve preduslove sa naše strane za nesmetan start distribucije. Novi biznis je podrazumevao nove ljude, novu organizaciju, nabavku osnovnih sredstava, pregovore i razgovore sa našim kupcima, postojećim distributerom, starim i novim vlasnikom biznisa…. Vremenski ograničeni, nailazeći na prepreke na svakom koraku, svesna i nesvesna saplitanja, prevazišli smo sve izazove. Zahvaljujući multifunkcionalnim timovima i međusektorskoj podršci i saradnji, još jednom smo pokazali da ovaj tim ubrzanim koracima preskače sve prepreke. Posebna zahvalnost kolegama iz sektora ljudskih resursa, IT-a, lanca snabdevanja, pravnog sektora, nabavke, finansija… i svih pojedinaca koji su doprineli da integracijom novog, uz postojeći biznis Mondelez, još brže stignemo do naših ciljeva.

Ulazimo polako u poslednji kvartal tekuće godine. Kvartal u kome je potrebno da potvrdimo odlične rezultate koje smo do sada napravili. Kvartal u kome je potrebno da uspešno finaliziramo bazu za narednu i naredne godine. Verujem i znam da će nam 7 days brend predstavljati okosnicu daljeg rasta, a sve nas podsećati da se ponekad i zaustavimo, predahnemo i zasladimo uz sjajne proizvode i ukuse ovog brenda koje sada mi distribuiramo!