Porodični i profesionalni život u Angoli

Nelt avatar Nelt 03.08.2021.

Autor: Srđan Bogetić, Operations and Finance Manager, Nelt Angola

Tekst je objavljen u devetnaestom broju internog časopisa za zaposlene u Nelt Grupi „Magazzin“.  Čitaocima približava Angolu i iskustvo, ne samo rada, već i porodičnog života u ovoj zemlji Afrike.

 

TRI PRESUDNE GODINE…

Moja afrička avantura je počela 2007. godine. Tog oktobra sam počeo da živim i radim u glavnom gradu Ugande,  Kampali. U Ugandu sam otišao kao zaposleni Energoprojekta iz Srbije, na poziciji finansijskog asistenta, a nakon godinu dana sam prešao na poziciju finansijskog menadžera. Za tri godine sam zaista naučio mnogo o njihovoj kulturi i shvatanju života. Oslobodio sam se predrasuda sa kojima sam došao u Afriku. Nakon povratka u Srbiju u oktobru 2010. nije mi bilo potrebno mnogo vremena da shvatim da me je Afrika promenila i da mi nedostaje. Te tri godine u Ugandi su bile presudne da odlučim da je Afrika mesto gde sebe vidim dugoročno.

Kada sam video da Nelt traži finansijskog menadžera za Angolu, nisam mnogo razmišljao. Prijavio sam se najviše zbog izazova koje pruža nova afrička zemlja, drugi jezik, distribucija kao delatnost i naravno, Nelt kao jedna od najuspešnijih srpskih kompanija.

 

POČECI U ANGOLI…

Kada sam došao u  Angolu u novembru 2011. godine, Nelt je još uvek bio mlada firma u procesu strukturisanja. Zahvaljujući dobrom  timu koji smo oformili, na čelu sa Robertom Jenovaiem, i posvećenosti svih kolega, uspeli smo veoma brzo da ostvarimo pozitivne rezultate, uvedemo procedure i postavimo dobre temelje za dalje poslovanje i razvoj Nelt Angole. Kada imate dobar tim, dobro radno  okruženje i atmosferu, odlazak na posao vam predstavlja zadovoljstvo i lakše se nosite sa izazovima.

 

ANGOLSKI VIKENDI…

Radnim danima nemam mnogo slobodnog vremena posle posla, ali se zato trudim da vikendom aktivno iskoristim svoje slobodno vreme. Najbitnije mi je da vreme provedem sa porodicom, a Angola pruža mnogo mogućnosti  za opuštanje  i zabavu. Tu su odlasci na plaže, bilo u samom centru grada  –  na poluostrvu Ilha do Cabo, gde postoji i veliki broj barova, noćnih klubova i restorana, bilo van grada.

Odlazak na pecanje je jedna od mojih omiljenih aktivnosti u slobodno vreme, posebno  u  Angoli  gde je more bogato ribom i ne postoji mogućnost da se ne vratim sa ulovom. Angolska kuhinja jedna je od mojih omiljenih jer uvek možete da nađete svežu morsku ribu,  sveže jastoge, školjke. Pored nje dominantna je i portugalska kuhinja koja je takođe izvrsna. Moram priznati da mi srpska hrana ne fali  jer sve što volimo možemoda spremimo i u Angoli. Iz Srbije donosimo kupus za sarmu kao i ajvar koji naši prijatelji Portugalci obožavaju, mesimo burek, pečemo prase na ražnju.

 

DOM…

Od kada su moja supruga i deca sa mnom, život  u  Angoli je dobio drugi smisao. Sada Angolu doživljavam kao svoj dom. Iz Srbije mi najviše nedostaju prijatelji i brat i žao mi je što ponekad moram da propustim neke bitne momente u njihovim životima. Posle 14 godina provedenih u Africi, shvatam da je to bila jedna od najboljih odluka koje sam doneo u  životu. Specifično poslovno okruzenje u Angoli i  posebno rad u Nelt Angola imali su veliki uticaj na moj profesionalni razvoj. Život u Africi mi je pomogao da se oslobodim predrasuda, da bolje razumem i prihvatim različitosti i da sazrevam kao ličnost.