Moja poslovna avantura u Africi

Nelt avatar Nelt 17.03.2022.

Autor: Dragana Ivković, menadžer prodaje, Nelt Zambia

U Nelt sam došla sasvim slučajno 2006. godine. Moji afiniteti su bili u vezi sa matematikom i pedagogijom. U fazama studiranja i menjanja fakulteta došla sam u Nelt na mesec dana sa idejom da zaradim pare za letovanje tako što ću lepiti deklaracije u magacinu mesec-dva. Ceo distributivni biznis u to vreme bio je u fazi razvoja, a Nelt kao pionir imao je već razgranatu mrežu pozicija za koje većina ljudi u to vreme nije ni čula. Dobila sam predlog da radim kao merchandiser, a onda su se ređale razne pozicije u prodaji. Kako je vreme teklo, sve više sam shvatala da je prodaja nešto što mi jako odgovara zbog dinamike i činjenice da zahteva razumevanje mnogo šire slike i svih sektora u kompaniji. Nakon pozicija prodavca, KAM-a i NKAM-a, došla je ponuda da odem u Afriku.

U martu ću zaokružiti tri godine. Zambijci su topao i predusretljiv narod, što mnogo olakšava privikavanje na život ovde. Sa druge strane, kulturološke razlike su velike i potreban je ceo jedan život da možete da razumete svet oko sebe u Africi.

Ohrabrila bih sve zainteresovane da se upuste u afričku ,,avanturu“. Ne mogu baš da kažem da sam i ja bila hrabra kada sam dobila ponudu za rad u Africi, trebalo mi je vremena da prihvatim i ,,prelomim“, ali nakon malo istraživanja ipak sam odlučila da dođem. Danas mogu bez trunke dileme da kažem da bih pogrešila da nisam došla ovde i da je ovo neprocenjivo i životno i poslovno iskustvo koje se ne nudi često. Mislim da osoba koja radi u Neltu u Africi treba da bude pre svega samostalna i otvorena ličnost.

Zanimljiva je brzina kojom se stvari ovde menjaju i razvijaju. Ako recimo uporedim Lusaku pre tri godine i danas, to je jedan potpuno novi grad. Broj stanovnika raste rapidno, infrastruktura se razvija, kvalitet zivota unapređuje.

Zambijski narod je poznat po tome što je prisan, šarmantan i radoznao. Ovo su generalno osobine koje uglavnom važe za afričku populaciju u šta sam se i sam uverila u okolnim zemljama, ali Zambijci su nekako još ekstremniji u ljubaznosti i prihvatanju stranaca. Neverovatna ljubaznost na svakom koraku je nešto čime ćete biti šokirani u Zambiji.

Što se ishrane tiče, glavni deo zambijskog obroka je Nshima, vrsta kukuruzne kaše. Uz kašu se uglavnom jede povrće – sos od paradajza i miks zeleniša kog ovde ima u izobilju, a od mesa piletina i govedina. U marketima postoji velika ponuda hrane, tako da je lako prilagoditi se. Postoji velika srpska zajednica, tako da često stizu paketi sa Smokijem, Plazmom, ajvarom, ali i dalje se svi nekako najviše obradujemo kada stigne pašteta.

Pivo je omiljeno alkoholno piće u Zambiji. U ukupnoj kategoriji alkoholnih pića, pivo zauzima više od 80 odsto. Heineken je lider u premium segmentu za koji itekako postoje ponuda i potražnja.

Kada je Nelt došao u Zambiju, nije bilo teško razumeti Modern trade koji je značajno jednostavniji od srpskog, iako iznenađujuće struktuiran u nekim delovima. Traditional trade je bio nešto novo i drugačije od onoga na sta smo navikli. Trebalo je vremena da dođemo na nivo na kom smo danas, kada ponosno možemo reći da smo jedan od najboljih TT distributera u zemlji.

U prethodne dve godine uspostavili smo saradnju sa osam novih principala. Uporedo sa time, jačali smo svoje kapacitete, što nam je značajno pomoglo u boljem pozicioniranju na zambijskom tržištu. Kao glavnog pokretača ovog uspeha na prvo mesto izdvajam timski rad. Tim u Zambiji se sastoji od velike lokalne organizacije i četiri ekspata i svi zajedno veoma dobro funkcionišemo.

Heineken brendovi (Heineken, Amstel) su na vrhu top liste najprodavanijih Neltovih brendova na tržištu Zambije. Pored toga, Kiwi brend (pasta za cipele) je vrlo blizu, s obzirom na to da su u zambijskoj kulturi izglančane cipele deo opšte kulture. Kiwi brend je veoma popularan u afričkim zemljama.

Ako vas put nanese u ovu predivnu zemlju, nikako ne smete propustiti Livingstone! To je moje omiljeno mesto u Zambiji. Svakog gosta prvo odvedem tamo. U Livingstonu za par dana možete videti najveće vodopade na svetu, pomaziti lava, presresti slona na putu, igrati se sa majmunima, videti nosoroge kojih je jako malo ostalo u svetu, gledati zalazak sunca na Zambeziju. Kad god imam malo slobodnog vremena, odem do Livingstona i nikad mi nije dovoljno. Pored toga, ima predivnih nacionalnih parkova koje često možete videti i na National Geographic i koji su neponovljivo iskustvo.