Svako ima potencijala da bude lider, samo ako to i želi

Nelt avatar Nelt 30.07.2020.

Autor: Vuk Mijanović, menadžer logistike Nelt Co

Na pitanje šta me zadržava u istoj kompaniji duže već 15 godina, odgovor je jednostavan, ljudi! Divni ljudi, kolege, prijatelji sa kojima sam podelio svoje vreme, lepe i teške trenutke, pobede i poraze, to su ljudi koji neguju suštinske ljudske vrednosti u koje i ja verujem. Drugi razlozi su u vezi sa dinamičnim okruženjem, kakvo je Nelt, koje je dovoljno fleksibilno da omogući zaposlenima priliku da se oprobaju u različitim oblastima. Da pogrešite, naučite i uspete. Imam sreće da radim u kompaniji koja pruža mogućnosti za lični razvoj i napredovanje u karijeri.

Ne mislim da uopšte postoji ispravan put ili neki recept za uspeh. Ono što mene vodi kroz život, a i kroz karijeru, jeste da, šta god radim, to bude najbolje moguće, uz najveći trud. Danas je do karijernog uspeha moguće doći na različite načine, brže ili sporije. Smatram da je postepeni razvoj važan jer je iskustvo koje stičemo u različitim fazama karijere i života neophodno za dalji napredak. Sve u svoje vreme! Današnji sistem vrednosti, tehnološki razvoj i dostupnost informacija stvaraju lažnu sliku mladim ljudima da se do uspeha u karijeri može doći preko noći, uz minimalan trud. Preskočene lekcije dođu na naplatu kada se nađete u situaciji u kojoj samo stečeno znanje, iskustvo i zrelost mogu da pomognu.

Liderske veštine su univerzalne za svaku lidersku poziciju. Puno se teoretiše o ovoj temi u poslednje vreme – liderski stilovi, način rukovođenja, kompetence itd. Ipak, po mom mišljenju, samo nekoliko njih je zaista neophodno. Morate da saosećate sa ljudima. Da vam je stalo i da ste zainteresovani za zaposlenog kao osobu, ne samo za ciljeve koje mora da ostvari. Zaboravite na status, poziciju i preuzmite odgovornost za te ljude i bavite se njima. Takođe, ne zaboravite da vi dajete perspektivu budućnosti svakog ponaosob i zajedničke vizije. To je posao lidera.

Kada se osvrnem, moj prvi posao je bio u vezi sa muzikom, a danas je to moj aktivni hobi. Tokom srednje škole sam sa bendom vikendima nastupao po klubovima, kafićima i festivalima. Potpuno drugačije od korporativnog okruženja, ali su izazovi slični. Izgledalo je jako smešno i zabavno. Puno treme, straha od javnog nastupa. Klinci u pokušaju da budu rokenrol zvezde! Naravno, ne znate kako da pregovarate o honoraru, uslovima, organizaciji i da naplatite svoj rad, ali stekao sam neprocenjiva iskustva koja i dan-danas primenjujem u trenutnom poslovnom okruženju.

Liderstvo se definitivno uči, kao i svaka druga veština. Mislim da svako ima potencijala da bude lider. Pitanje je samo da li to želi. Neće svako da bude lider, a i ne treba da bude. Vežba se, trenira se, kao i sve ostalo, ceo život. Nešto ponesete i kroz odrastanje, vaspitanje, vrednosti koje ste usvojili.

Zaposleni predstavlja svoju kompaniju uvek i na svakom mestu. To vam je kao i sa prezimenom. Vaše ponašanje i postupci ne utiču samo na ličnu reputaciju. To je stvar odgovornosti. Možda zvučim staromodno za današnje uslove, ali smatram da je lojalnost bitna. Danas nekako nije „in” u mnogim sferama života, pa i u poslovnom okruženju, biti lojalan i zadržati integritet.