Tu jedna za drugu

Nelt avatar Nelt 10.11.2021.

Autorka: Ivana Ćorović, Human Resources Assistant, Neregelia

Oktobar, mjesec koji je iza nas, naziva se i „ružičasti oktobar“, jer se od 1985. u preko 40 zemalja svjeta obilježava kao međunarodni mjesec prevencije karcinoma dojke, najčešće maligne bolesti kod žena.

Prema podacima Registra malignih neoplazmi u Crnoj Gori, od ukupnog broja novih registrovanih malignih tumora, karcinom dojke je vodeći sa učešćem od 25,5% svih maligniteta. Najveći broj oboljelih žena registrovan je u starosnoj grupi između 50 i 64 godina, u kojoj je i učestalost ovog karcinoma najveća.

Svakodnevno se suočavamo sa različitim izvorima stresa koji mogu biti u vezi sa užurbanim načinom života, izazovima na poslu ili nepogodnim periodom, pa olako shvatamo važnost preventivnih pregleda.  Sve više istraživanja ukazuje upravo na značajnu povezanost karcinoma dojke i stresnih situacija kojima su osobe često izložene. Pored navedenog, faktore rizika pospešuje i nedostatak fizičke aktivnosti, učestalo konzumiranje hrane bogate nezdravim masnoćama i prerađenim ugljenim hidratima.

Statistički podaci pokazuju da je sve više žena koje obolijevaju od karcinoma dojke, ali ohrabrujuća vijest je da je on izlečiv u više od 90% slučajeva ako se otkrije na vrijeme. (Izvor: Klinički centar Crne Gore KCCG) Važnu ulogu u ranom otkrivanju imaju samopregledi i redovne preventivne kontrole.

Vođeni brigom o ljudima, kao jednom od kompanijskih osnovnih vrijednosti pored lične odgovornosti, dugoročne perspektivne, pobjedničkog mentaliteta i inovativnosti, naša kompanija je i ove godine organizovala akciju „Tu smo za tebe“ koja je usmjerena na prevenciju karcinoma dojke, ali i na prevenciju karcinoma grlića materice, drugog najučestalijeg oboljenja kod žena, koje takođe bilježi visoku stopu izlečivosti kada se otkrije u ranoj fazi.

Zato su svim ženama koje su zaposlene u kompaniji Neregelia, jednoj od kompanija Nelt Grupe, u okviru ove inicijative obezbijeđeni besplatni pregledi u privatnoj poliklinici Smartmed u Podgorici, koji se mogu obaviti do osamnaestog novembra.

Naš osnovni motiv, ne samo u oktobru već svakog mjeseca, jeste da ukažemo na važnost preventivnih pregleda, jer zdravlje jeste i treba da bude prioritet svih nas.