Najdosadniji putnik

Nelt avatar Nelt 18.12.2020.

Autor: Ljubomir Jovanović, Facilities Manager Nelt Group

Nije nikakva tajna da danas provodimo previše vremena u korišćenju telefona. To je neverovatna alatka za kontakt sa prijateljima i porodicom, informisanje, čak i za obavljanje posla. Prema studijama koje se objavljuju na ovu temu, telefoni- iako sve pametniji, oduzimaju nam sve više koncentracije i pažnje.

Prema jednoj studiji, prosečno provedemo 3 sata i 15 minuta na telefonu, pri čemu ga uzmemo u ruke i proverimo sadržaj čak 47 puta dnevno. Bilo da je u pitanju pregled notifikacija koje su se javile dobro poznatim zvukom, ili želimo da se oslobodimo stresa pregledajući neku od socijalnih mreža – ovo odvraćanje pažnje utiče negativno na koncentraciju, čak i kada ne uzmemo telefon u ruku.

Telefon u automobilu uglavnom ima svoje mesto tako da je u domašaju ruke. Međutim, korišćenje telefona dok vozimo, čak i kada imamo povezan handsfree uređaj, predstavlja ometanje naše pažnje. Gledanje u telefon, kucanje SMS poruka ili celih E-mailova su prava ludost, ako znamo da pri brzini 60 km/h reagujete na pojavu tek posle 17 metara, a kočite još najmanje 22 metra.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je posebnom studijom došla do podatka da je korišćenje mobilnih telefona u vožnji u skoro 11% slučajeva u poslednjim godinama. Misli se da je ovaj procenat još veći, jer je sam podatak veoma teško proveriti. Telefoni su sjajan alat i pomoć za svakoga od nas, ali su veoma opasni ukoliko nas navedu da skinemo pogled sa puta, ruke sa volana ili samo ostanemo bez pažnje.

Telefonu u automobilu može da se nađe mesto, ali u ruci dok vozite – nikako.

Kako da odolimo tome da makar letimično ne pogledamo notifikacije? Evo nekoliko saveta koji mogu da vam pomognu da pronađete svoj mir.

Izlogujte se iz aplikacije svaki put kada iz nje izađete i odredite sebi vreme tokom dana ili dane u nedelji kada želite da budete aktivni na socijalnim mrežama. Možda još uvek to niste sagledali iz ovog ugla ali, Facebook, Instagram i Twitter su korisnici vašeg vremena.

Smanjite broj notifikacija na ekranu i napravite ga jednostavnim za korišćenje. Aplikacije koje vam inače oduzimaju pažnju premestite u zasebne foldere, tako da se pomučite da ih potražite i otvorite.

Isključite zvukove ili podesite režim letenja dok ste u automobilu.

Deinstalirajte aplikacije koje ste najviše koristili i pređite na njihovo korišćenje na računaru. Ovo je efikasan način da tih 30 minuta koje niste ni primetili da trošite tokom dana na određenu aplikaciju iskoristite na neki bolji način.