Snaga reči

Nelt avatar Nelt 17.12.2021.

Autorka: Ana Pavlović, specijalista internih komunikacija Nelt Grupe

Koliko vredi reč? Odgovorite sami.

Jasno je da kompanija komunicira sa javnošću, sa klijentima i partnerima, ali otkuda i INTERNA komunikacija? Kompanija razgovara sama sa sobom? Zaposleni međusobno komuniciraju? To sigurno umeju i bez nekog lekara specijaliste. Ako su proizvodnja, distribucija, prodaja, logistika konkretni poslovi koji donose vidljive rezultate, da li to znači da su komunikacijska zanimanja apstrakcija? Ja sam svakodnevno u proizvodnji. Proizvodim reči. Nije komplikovano. Kao što znate, sa kompjuterima danas to ide lako. Otkucam reč, sastavim rečenicu, nešto prepišem, nešto izmislim I eto teksta niotkuda. Sirovine u vidu informacija, ideja i znanja uglavnom čuvam u sopstvenoj memoriji, kompjuterskoj memoriji ili svesci, pa ne moram da se opterećujem skladištenjem u specijalnim režimima. Koliko neopisivo jednostavan proces.

Ipak, to je tek početak. Lako je proizvesti, ali nije lako prodati. Reč kao i bilo koji proizvod (osim Plazme možda) nikada nije jedna za svakoga. Zato se prilagođava različitim ciljnim grupama. Nekada je formalna i strateška, nekada je moderna i mladalačka, nekad jednostavna, nekad komplikovana, nekad domaća, nekad strana. Nekad je ozbiljna, a nekad prosto lepršava.

A onda, tu je i pakovanje. Sirov tekst u wordu je kao slatkiš u običnom celofanu. Ali ako ga upakujete, ukrasite, obojite, personalizujete, dali ste mu novu vrednost. Često mi se desi da više vremena potrošim na pakovanje nego na proizvodnju.

Hvala univerzumu na VAS (CONOPS) uslugama jer modifikovana, promotivna, kombinovana i udružena pakovanja reči ponekad potpuno izmene njihov smisao. I ja kombinujem, lepim, ukrašavam i udružujem.

Moja reč putuje ne tako konvencionalnim rutama. Kroz prostor i vreme. Kroz vidljive i nevidljive kanale. Hodnicima, stepenicama, ulicama, magistralnim putevima, autoputevima. Prelazi granične prelaze. Imam mnogo sreće što kada pošaljem reč, ne moram da pratim izvozne procedure, nemam dodira sa carinjenjem i ne dotiču me komplikovane covid transportne mere.

Koliko vredi reč? Odgovorite sami. Koliko puta ste pročitali, razumeli, koliko puta ste se zamislili, udubili? Koliko puta ste se obradovali, nasmejali? Koliko puta ste pogodili, a koliko puta niste mogli ni da pretpostavite da sam tu reč napisala ja? Koliko puta ste tu reč ponovili, preneli, dopunili,promislili, iskoristili kao polaznu tačku za neku svoju misao, poruku, cilj, projekat.

Drago mi je sto sam u prilici da učestvujem u proizvodnji, lancu snabdevanja i distribuciju reči u Nelt Grupi. Drago mi je što reči danas više puta dnevno uspešno putuju od Dobanovaca do Maputa. Drago mi je što je distribucija reči postala važna kao i distribucija robe. Drago mi je sto reč ima važnu ulogu u svakom našem danu, kada sedimo zajedno ili smo kilometrima daleko.