Svetski Shopping događaji zahtevaju oprez na internetu

Nelt avatar Nelt 26.11.2020.

Autor: Milica Pavlović, specijalista za digitalnu komunikaciju Nelt Grupe

U susret predstojećim danima preporučuje se posebna pažnja pri online kupovini povodom Black Friday i Cyber Monday, globalnih prodajnih događaja.

Tradicionalno rezervisan za retail uz značajne popuste u samim prodavnicama, ovogodišnji Black Friday biće po prvi put orijentisan na online prodaju. U ponedeljak, tokom takozvanog Cyber Monday dana, očekuje se i porast ponude online kurseva u skladu sa trendom informacionih poslova.

Oba događaja su prilika koju će cyber napadači širom sveta nastojati da iskoriste.

Ukoliko se pridržavate sledećih saveta, bićete u prilici da umanjite efikasnost potencijalnih haker napada.

 

Obaveštenje o zastoju u transportu

Napadači će pokušati da stvore lažnu sliku kako je porudžbina koju niste ni napravili na velikim svetskim online shopping sajtovima u zastoju, i da je potrebno otvoriti ili link ili attachment kako biste omogućili da (navodno) porudžbina stigne do vas. Čak i da jeste poručili nešto sa sajta na koji se pristigli email poziva, uradite proveru eventualnog problema, ALI ne preko linka iz email-a, već odlaskom na zvanični sajt i proverom porudžbine na njemu.

 

Previše dobra prilika, (pre)veliki popust

Iako Black Friday može doneti popuste koji se u toku godine ne dobijaju, previše dobra ponuda sigurno predstavlja „mamac“. Kratkotrajan popust od 30% za prvih X kupaca (za uređaje), ili 50% (za usluge/kurseve) može biti očekivano, ali sve više od toga, a pogotovo u kombinaciji sa „poslednji komad“ je gotovo sigurno „mamac“. Čak i da je popust manji, nemojte kliknuti na link u email-u, nego pronađite taj proizvod odlaskom na sajt prodavnice koji je (navodno) poslao email.

 

Svaka legitimna online prodavnica će imati secure konekciju (https)

Ukoliko browser na nekoj online prodavnici prijavi bilo kakav problem sa sertifikatom, ili web adresa ne počinje sa HTTPS, odmah ugasite browser.

 

Obratite pažnju na adresu sajta

Napadači će često kreirati privremenu vizuelnu kopiju legitimnog sajta pod sličnom adresom. Poručena roba sa takvog sajta verovatno neće dođi, a kartica će biti dodatno zloupotrebljena.

 

Uslovno ponuđeni kuponi

Dobijanje kupona (discount code) za kupovinu koji se može iskoristiti jednostavnom selekcijom istog i kopiranjem je očekivano. Ali ponuda da se dobije vredan kupon (50% OFF) uz uslov registracije ili otvaranjem priloga je sigurno pokušaj napada. Takođe, bilo kakvo drugo uslovljavljanje, obaveza „lajkovanja“ ili prosleđivanje na još X adresa je siguran znak da je u pitanju pokušaj napada.

 

Ponude stigle na službenu email adresu

Kako ste se sigurno registrovali na nekom shopping sajtu sa privatnom adresom, dobijanjem email-a na službenu adresu koji je navodno poslao taj sajt je znak da je u pitanju opasan email.

 

Kupujte samo na proverenim sajtovima koji postoje više decenija

AliExpress, Ebay, Amazon su siguran izbor. Nova online prodavnica za koju ste prvi put čuli nosi verovatnoću da je problematična iz nekog razloga.

 

Otvaranje naloga na novom shopping sajtu

Ukoliko se prvi put registrujete, koristite jedinstveni lozinku. Nemojte koristiti identičnu kombinaciju koju imate na drugom sajtu za kupovinu.

 

Plaćajte uvek samo preko PayPal naloga

Iako ovo nije moguće na AliExpress iz više razloga, shopping sajt koji nudi PayPal kao opciju u procesu plaćanja je najbolji indikator da je sajt siguran. Čak i ako ne plaćate preko PayPal naloga nego sa karticom, samo postojanje te opcije garantuje sigurnost, jer PayPal ne sarađuje sa novim sajtovima, ili sajtovima koji imaju lošu reputaciju.