Izložba ,,Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“ produžena do kraja godine

Nelt avatar Nelt 09.06.2016.

Zbog velikog interesovanja javnosti, izložba ,,Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“.

Zbog velikog interesovanja javnosti, izložba ,,Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“, produžena je drugi put. Zainteresovani posetioci, koji su u proteklom periodu propustili da vide nesvakidašnju interaktivnu postavku – do sada najobimniji presek života i dela Mihajla Pupina, mogu to da učine do kraja godine.

Izložba je otvorena u septembru 2015. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku kompanija Nelt i Telekoma Srbija, a povodom obeležavanja 100 godina od prijave sedam Pupinovih ključnih patenata u oblasti telekomunikacija i 80 godina od njegove smrti. Autori izložbe su Aleksandra Ninković Tašić i dr Dušica Bojić, u saradnji sa timom „Live View Studio“.

Ovu jedinstvenu postavku do sada je videlo više od 50.000 posetilaca i više od 300 školskih grupa, koji su imali priliku da otkriju zašto je FBI pratio Pupinov rad i saznaju sve o njegovim brojnim patentima, učešću u osnivanju NASE, odnosu sa predsednikom SAD Vudrom Vilsonom, Nikolom Teslom, Albertom Ajnštajnom i drugim značajnim ličnostima tog vremena. Ono što ovu postavku čini jedinstvenim muzeološkim iskustvom za posetioce je primena najnovije AR (Augmetned Reality) tehnologije.

Upotrebom mobilnog telefona ili tableta, sa preuzetom besplatnom aplikacijom „Pupin“ ili samim prisustvom posetioca u prostoru, svaki segment izložbe postaje interaktivan, kako bi se audio-vizuelnim sadržajima dodatno približio i ilustrovao život i rad svetski poznatog pronalazača. Stručna vođenja kroz postavku za individualne posetioce organizuju se sredom od 17 časova i subotom od 13 i 15 časova. Grupne posete je neophodno zakazati na telefon 3287-242, a radno vreme Istorijskog muzeja Srbije je svakog dana od 12 do 20 časova, osim ponedeljka.