Na kafi sa Mirjanom Bobić Mojsilović

Nelt avatar Nelt 14.03.2022.

Povodom Međunarodnog dana žena

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, Nelt Grupa je organizovala online razgovor “uz kafu” sa novinarkom i književnicom Mirjanom Bobić Mojsilović.

Ona je, u razgovoru koji je vodila koleginica Aleksandra Čolić, govorila o prednostima i izazovima života žene u savremenom svetu, kao i onome što je dosad postignuto u borbi za žensku emancipaciju.

U šaljivom, njoj svojstvenom tonu, komentarisala je rasprostranjenost potrošačke kulture, te potrebu za takmičenjem u materijalnom bogatstvu i luksuzu.

“Savremeno društvo nam u poslednjih 50 godina kroz medije, a danas i kroz društvene mreže, nameće da smo mi ono što imamo, kupujemo, jedemo”, ukazala je ona i dodala da je jedini način da se protiv ovakvih nametnutih “zahteva” borimo – da na to ne pristajemo.

“Jedini stvarni uspeh u životu je da li si zadovoljan u sopstvenoj koži. Imati integritet je jedina odbrana od svega”, poručila je ova književnica.

Iako, kako je rekla, žene jesu osnažene tokom poslednjih decenija, nametnute su joj i mnoge moderne uloge, dok je tradicionalna uloga žene još uvek “živa”. Ipak, poručila je, ne treba da zaboravljamo da budemo kreativne, pronalazimo sreću u malim stvarima i drugima upućujemo lepe reči.

“Kreiranje je i umesiti hleb za porodicu, kuvanje je izuzetno kreativan posao i širi sreću. Sreća je i u lepim rečima. Svako želi da čuje nešto lepo, svakome treba da mu pružite ruku. Onaj ko se prepustio stvarnosti imaće samo nju”, kazala je Bobić Mojsilović.

Ona je ocenila da uloge i nerealni standardi koje savremeno društvo nameće ženi, negativno utiču i na muškarce, te da su “društva u kojima su muškarci bili obavezni da ženama nešto daju”, nesrećna.

Pitanja za gošću bilo je moguće postaviti i online, tokom trajanja razgovora.

Jedna od koleginica tako je pitala koji je najbolji način da radimo na sebi, na šta je Bobić Mojsilović odgovorila – stalnim učenjem jer “život je genijalan za one koji žele da uče, a pakao za one koji misle da sve znaju”.

“Učenje i radoznalost ljude čine mladima. Važno je naučiti i zapamtiti da život uvek može da se počne ispočetka”, poručila je naša gošća.

Nakon razgovora usledile su pozitivne reakcije koleginica koje su ga slušale.

“Hvala vam što ste organizovale susret sa Mirjanom. Mnogo su mi prijale nje reči, ukazala mi je na drugi način gledanja na život, društvo, okruženje. Žao mi je što je bilo malo vremena da čujemo još zanimljivih priča sa njene strane”, jedan je od komentara nakon ovog online susreta.