Nelt među 100 najvećih

Nelt Group avatar Nelt Group 21.09.2019.

Dodeljene nagrade najboljim kompanijama u okviru projekta „100 najvećih“.

Na gala svečanosti „100 najvećih“ koja je održana 20. septembra u Beogradu, dodeljene su nagrade najboljim kompanijama po prihodu, dobiti, broju zaposlenih i izvozu.

Pored naše kompanije, priznanja su dobile i kompanije NIS, EPS, DIPOS, Porsche Beograd, Gradina, DIS, MOL, Imlek, Industrija mesa Matijević, Clover Srbija, Krupnik, GIM, Knez Petrol, AURA, Coopservice, Gigatronu, Matisu, Nissan Srbija, Lovo promet, Don Don, DTD ribarstvo, Agropromet… Projekat „100 najvećih“ se realizuje u Srbiji pod punom podrškom Privredne komore Srbije. Ove godine se održava pod sloganom „Množimo prilike, delimo uspehe“, a prvi put je realizovan u Srbiji u partnerstvu sa Addiko bankom.

Od 434.990 aktivnih kompanija, koliko ih trenutno ima u Srbji, bilanse za 2018. godinu je predalo 108.083 kompanija, i one su se našle u izboru za 100 najvećih, dok je 1.186 jedinstvenih kompanija zadovoljilo kriterijume za taj projekat, i to u 16 kategorija i 15 delatnosti. Osim po prihodu, dobiti, broju zaposlenih i izvozu, kompanije su podeljene i po veličini – velike, srednje, mikro i male.

Ana Knežević, direktorka projekta „100 najvećih“ u Srbiji kazala je da je godinu dana intenzivno rađeno na tržištu zemlje.

Prema njenim rečima, projekat „100 najvećih“ čitave godine ima više različitih aktivnosti kojima promoviše dobre poslovne prakse na način da budu uzoran model svim kompanijama koje se nalaze na početku poslovanja.

– Jedna od velikih vrednosti projekta jeste da najbolje kompanije prezentujemo kroz publikaciju kako bi bile uzor drugim kompanijama da se sledeće godine i one nađu na listi 100 najboljih – rekla je Kneževićeva.

Projekat „100 najvećih“ počeo je pre 32 godine u BiH sa izdavanjem prve monografije o privredi te zemlje i zemalja regiona, kazala je Alena Ahmetspahić Fočo, direktorka projekta u Bosni i Hercegovini, dodajući da se od tada svake godine rade rang liste po izvozu, neto dobiti, investicijama… Kako je projekat rastao, lista je proširena u smislu da se počelo sa rangiranjem i malih, srednjih i velikih firmi.

– To smo uradili kako bismo što više njih uvrstili u analitiku i kako bi dali veću realnu sliku uspešne privrede naše zemlje – kazala je Ahmetspahić Fočo.

Dodala je da je vremenom projekat prerastao u regionalni, a da su pre nekoliko godina počeli da objavljaju i regionalne podatke i 100 najvećih u svakoj zemlji regiona, kada je počeo da vlada i veći interes za sam projekat. Manifestacija „100 najvećih“ u Podgorici se već dve godine održava, dok se u Srbiji održava prvi put.

– Mislimo da je ovo veliki uspeh. Za ovaj projekat vlada interesovanje i drugih zemalja, tako da se nadamo da će se proširiti – navela je Ahmetspahić Fočo.