Nelt Grupa i Mondelēz International pokrenule projekat „Za pčele spas, dobrobit za sve nas“

Nelt avatar Nelt 24.04.2024.

U nameri da istaknu značaj očuvanja pčela i zaštite biodiverziteta u Bosni i Hercegovini, Nelt Grupa sa principalom Mondelēz International pokreće novi veliki projekat pod nazivom „Za pčele spas, dobrobit za sve nas“.

Uspostavljanjem saradnje sa Savezom pčelara Federacije Bosne i Hercegovine i Savezom udruženja pčelara Republike Srpske pokretači inicijative planiraju obezbediti 10.000 sadnica lipe, kestena, divlje trešnje, mađarskog bagrema, lavande i bijelog jasena. Ovo medonosno bilje biće iskorišćeno za postavku medonosnih vrtova širom Bosne i Hercegovine što će doprineti očuvanju vitalnih pčela, koje oprašuju više od 80% biljaka od kojih zavisi naša ishrana.

„Ovo je druga akcija koju sprovodimo sa našim principalom Mondelez International na nivou Nelt Grupe. I pošumljavanje koje smo radili u Crnoj Gori, i zaštita pčela koju sada podržavamo, imaju za cilj očuvanje kompletnog biodiverziteta. Ovakvim projektima potvrđujemo naše strateško opredjeljenje ka osnaživanju partnerstava, održivom i odgovornom poslovanju, stvarajući pozitivne promjene za zajednice u kojima poslujemo“, rekao je Goran Cerovina, izvršni direktor Nelta za tržište Bosne i Hercegovine.

Projekat je podržan i aktivacijom u radnjama širom Bosne i Hercegovine, a kupovinom Milka proizvoda do 15. maja 2024. godine svi potrošači mogu dati svoj doprinos ovoj inicijativi.

„Zaštita biodiverziteta je u srcu našeg „Harmony“ projekta koji realizujemo na evropskom nivou sa namerom da pšenica koju koristimo za naše biskvite bude uzgajana na održiv način. Drago nam je da ćemo ovim projektom direktno doprineti očuvanju biodiverziteta i zaštiti pčela i drugih oprašivača, što je vitalno za zdrave ekosisteme, sigurnost hrane i održivu poljoprivredu i na lokalnom nivou“, izjavio je Stevan Vujošević, Country Manager za Srbiju, BiH i tržišta južne Adria regije u kompaniji Mondelēz International, ponosno ističući da je ovo nastavak prethodnih uspešnih aktivnosti usmerenih na zaštitu životne sredine i doprinos lokalnoj zajednici koje je ova kompanija organizovala u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Iz udruženja pčelara poručuju da su izuzetno zadovoljni i da su ovakve aktivnosti i partnerstva najbolji znak brige o lokalnim zajednicama i očuvanju životne sredine.

Zbog velikog značaja pčela za prirodne ekosisteme i hranu koju konzumiramo, u okviru ovog društveno odgovornog projekta za članove udruženja biće realizovane i stručne edukativne radionice o važnosti pčela za poljoprivredu i životnu sredinu kao i značaju očuvanja biodiverziteta. Sama postavka medonosnih vrtova planirana je krajem maja, na Svetski dan pčela.