Električni automobili

Nelt avatar Nelt 25.03.2021.

Autor: Ljubomir Jovanović, Facilities Manager Nelt Group

Da li znate šta imaju zajedničko jedan od najpoznatijih proizvođača usisivača, mobilnih uređaja i uspešni američki preduzetnik? Svi su poslednjih godina zainteresovani za proizvodnju i prodaju električnih automobila.

Dyson je proizvođač poznat po svojim usisivačima, a kompaniju vodi britanski investitor Ser James Dyson. Njihova strategija iz 2016. godine u vezi sa proizvodnjom električnih automobila, nosila je planiranu investiciju od preko 2 milijarde EUR. Vizija je bila da naprave automobil „radikalan i drugačiji“, za specifične korisnike. U oktobru 2018. godine, planirana je izgradnja fabrike sa lokacijom u Singapuru, a prva vozila predviđena su za 2021. Na projektu je učestvovalo 523 zaposlenih u Velikoj Britaniji i Singapuru. Međutim, odlučeno je odustanu zbog nedovoljnih mogućnosti komercijalnog uspeha.

Jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača mobilnih telefona i drugih prenosnih uređaja poseduje sopstveni projekat u oblasti električnih automobila pod imenom „Titan“. On uključuje istraživanja i razvoj sa oko 5.000 zaposlenih od 2018. godine. Prema izveštaju BBC-ja iz te godine, Apple je imao 66 registrovanih vozila iz sopstvene proizvodnje ili vozila prerađenih u njihovim pogonima. U prošloj godini, potvrdili su da rade na razvoju hardvera, softvera i usluga iz ove oblasti, sa ciljem udruživanja sa proizvođačima automobila, radi kreiranja vozila na električni pogon uz mogućnost samostalnog upravljanja bez učešća vozača.

Najveći uspeh u želji da proizvede i isporuči električne automobile, imao je američki preduzetnik Ilon Mask. Tesla Motors su osnovali 2003. godine Martin Eberhard i Mark Tarpening, a investirajući u razvoj kompanije, 2004. godine Ilon Mask postaje predsedavajući borda direktora. Tesla kroz godine postaje vodeći proizvođač litijum-jonskih baterija, kao i električnih automobila. U razvoju distribucije u Americi i ostatku sveta, Tesla je aktivno širila i mrežu super-punjača električnih vozila, čime je obezbeđivala besplatno brzo punjenje. Trenutno se projektovanje i proizvodnja vozila i baterija odvija na 5 lokacija u svetu. Prošle godine su prodali oko 500 hiljada vozila na električni pogon, što je uvećanje od 35.8% u odnosu na 2019. godinu.

Osnovni razlog za uspeh Tesle, ali i interesovanje mnogih proizvođača automobila, jeste potreba za smanjenjem emisije štetnih gasova. Korišćenje fosilnih goriva za pogon vozila predstavljaju jedan od najvećih rizika za zdravlje ljudi i uništenje životne sredine. Kao rezultat naučnih istraživanja proistekle su mnoge inicijative – najavljena je zabrana saobraćanja vozila sa pogonom na fosilna goriva u mnogim gradovima Evrope do 2024. godine. Sedam najvećih proizvođača teretnih vozila Daimler, Scania, Man, Volvo, Daf, Iveco i Ford najavili su fazno prekidanje proizvodnje vozila sa klasičnim motorima do 2040. godine i prelazak na alternativne vrste goriva bez emisije štetnih gasova. Inicijative su samo deo onoga što je pokrenuto u prethodnim godinama, a primećen je rast udela vozila na električni pogon, u čemu zemlje na severu Evrope ozbiljno napreduju. Izvor: https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/indicators/proportion-of-vehicle-fleet-meeting-5/assessment

Glavni razlog povećanja prodatih vozila sa alternativnim pogonom, osim najavljenih ili aktivnih zabrana kretanja, jesu olakšice koje se uvode u nekim državama, a tiču se subvencija prilikom nabavke, registracije, ukidanje putarina za ova vozila i slično. U 2020. godini i u Srbiji su donete odluke o subvencijama za kupovinu električnih i hibridnih vozila. Za nabavku putničkih vozila sa najviše devet sedišta i lakih teretnih vozila na električni pogon imate pravo na subvenciju od 5.000 evra. Za nabavku vozila sa produženom autonomijom kretanja (plug-in) dodeljuje se subvencija od 3.500 evra, a za hibridna vozila 2.500 evra. Za moped i laki tricikl dodeljuje se subvencija od 250 evra, a za motocikle 500 evra.

Ipak, ova vozila se i dalje manje kupuju, a razlozi su domet sa jednim punjenjem koji ne prelazi 300 km, nedovoljan broj brzih punjača u svim regionima, kao i visoka cena ovih vozila. Ukoliko nemate mogućnost za ovaj pogon, alternativa dizelu i benzinu koja ima manju emisiju štetnih gasova i dalje je pogon na tečni naftni gas (TNG) ili komprimovani prirodni gas (CNG). Nelt u svojoj floti ima veliki broj putničkih vozila sa pogonom na TNG, a postoji i određeni broj sa pogonom na CNG koji se pokazao kao pogodno gorivo i za kombije i kamione. Očekuje se da se u narednim godinama osim električnog pogona razviju i druge vrste goriva koje doprinose smanjenju emisije štetnih gasova.

Photo by JESHOOTS.com from Pexels