Roditeljstvo u nepredviđenim okolnostima

Nelt avatar Nelt 30.04.2020.

Autorke: Tajana Samardžija i Marija Minić, tim za selekciju i regrutaciju Nelt Grupe

Vanredno stanje, policijski čas, zabrana kretanja, zatvorene škole i vrtići, zatvoreni parkovi, otkazani treninzi i sve vannastavne aktivnosti, kao i druženja koja su svedena na minimum – kako da objasnimo deci da se sve ovo dešava za dobrobit njih i njihovih porodica?

Koliko vam je bilo teško da sami razumete, kako biste mogli da postanete uzor koji svoj pozitivan stav prenosi i na svoje okruženje?

Dodatno, sada će polako sve početi da se vraća u uobičajenu rutinu, koja zapravo još dugo neće biti tako uobičajena. Sada je potrebno da i to novo stanje ponovo objašnjavamo i sebi, a i deci. Međutim, postoji način kako da kroz sve ove tranzicije prođemo što jednostavnije.

Bez obzira na to da li smo roditelji ili u svom bliskom okruženju imamo dete, da li slušamo od svojih prijatelja sa čime se suočavaju ili i sami to svakodnevno proživljavamo, važno je da razumemo kako možemo da pomognemo ovim malenim ljudima da iz ove situacije izađu još jači. Zato obratite posebnu pažnju na naredne redove, nikada ne znate kada i kako mogu da vam koriste.

Svako dete će na novonastalu situaciju drugačije da reaguje, u zavisnosti od uzrasta, ličnosti deteta, prethodnih stresnih ili traumatičnih iskustava. Međutim, roditelji i bliske osobe iz okruženja mogu da odigraju ključnu ulogu i da u ogromnoj meri utiču na reakciju dece. Na primer, ukoliko situaciji pristupite smireno i samouvereno, kreiraćete deci atmosferu u kojoj će se osećati bezbedno. Zato je veoma važno da vodite računa o sebi, jer kada ste odmorni, smireni i pripremljeni, od najveće ste koristi svojoj deci i najadekvatnije ćete odgovoriti na njihove potrebe.

 

Kako da razgovaramo sa decom o pandemiji korona virusa?

Verovatno je da dece neće potpuno razumeti sve što vide na internetu, televiziji ili čuju od drugih ljudi, što će ih učiniti naročito podložnim osećanjima stresa i uznemirenosti.

Vi budite izvor informacija detetu o trenutnoj situaciji. Pokušajte da izbegnete izloženost dramatičnim snimcima i sadržajima, naročito njihovom ponavljanju.

Budite iskreni! Započnite pozivanjem deteta da razgovara o problemu, postavljajte pitanja kako biste saznali koliko već zna i time se vodite. Kratko i jasno, u skladu sa detetovim uzrastom, pružite im osnovne informacije o onome što se dešava u svetu. Savet je da ne budete preterano opširni i da ne koristite reči i izraze nepoznate i nejasne deci.

Ukoliko je dete uplašeno ili zabrinuto za svoju sigurnost i bezbednost, posebno sada kada mere propisane od države polako smanjuju svoj intenzitet, objasnite mu da je normalno osećati strah od ovakvih situacija, ali mu ukažite i na to da ste vi tu da brinete o njemu.

Predočite detetu i pozitivne aspekte situacije. Na primer, istaknite da najbolji naučnici rade na pronalasku leka ili da se najveći broj ljudi koji se razboli veoma brzo i oporavi.

Napravite ravnotežu u svom pristupu, ne dramatizujte koristeći reči „užasno“ ili „katastrofalno“, ali ni ne umanjujte ozbiljnost situacije.

Ne skrećite sa teme. Ukoliko vam dete postavi pitanje u vezi sa trenutnom situacijom odgovorite, a ako ne znate odgovor, zajednički ga potražite.

Konstantno ukazujte detetu na ono što  može i treba da uradi kako bi ostalo zdravo: da se odmara, hrani raznovrsno, redovno pere ruke, ne dodiruje lice, izbegava dodirivanje predmeta napolju, da laktom prekriju usta i nos prilikom kašljanja ili kijanja…
Ukoliko to odgovara uzrastu deteta, možete zajedno da nacrtate uputstvo za povratak u svakodnevni život nakon slabljenja epidemije.

Veoma je važno da dete ne ostavite u nedoumici. Podsetite decu da sa vama mogu da razgovaraju uvek o svakoj teškoj temi. Pokažite im i kažite da slušate i da ste im na raspolaganju kada se osećaju zabrinuto.

 

Aktivnosti i igre u vreme kućne izolacije

Znamo svi da većina dece i u regularnoj situaciji ima veću potrebu da se kreće i bude napolju nego prosečan odrastao čovek. U ovoj situaciji, ta potreba se višestruko pojačava. Ono što može da olakša, kako roditeljima tako i deci,  je pravljenje rasporeda dnevnih aktivnosti. Definisanje dnevne rutine koja obuhvata ustajanje, raspored obroka, radne zadatke, vreme za druženje, slobodne aktivnosti, odlazak na spavanje – pruža osećaj sigurnosti i predvidljivosti u neizvesnoj situaciji. Poželjno je da vreme ustajanja, spavanja i obroka iz dana u dan bude približno isto, kao i da sna bude dovoljno. Napravite raspored zajedno, ali budite fleksibilni.

Kao što se nama dešava da se u izmenjenim okolnostima teško koncentrišemo na posao, to isto se dešava i deci sa učenjem. Oprostite im, jer je to u ovakvim okolnostima očekivano i predstavlja signal da nam je potrebna relaksacija i dobar plan aktivnosti, kako onih koje se odnose na školu tako i onih koje se odnose na odmor i zabavu.

Zbog toga je raspored sada mnogo važniji nego inače!

U dečiji i svoj plan aktivnosti možete da uključite i pripremanje obroka i kućne poslove, jer pored toga što ovo decu uči odgovornosti i veštinama potrebnim za život, može biti odličan način za druženje. A vama će biti od pomoći.

Dobar način skretanja pažnje sa uznemirenosti je i pomaganje drugima i zato učite decu humanosti. Ako su dovoljno odrasli da mogu da pomognu starijim sugrađanima iznošenjem smeća ili odlaskom u kupovinu, ohrabrite ih da to učine, a njihov trud pohvalite.

Pored svega navedenog dečiji raspored obavezno mora da sadrži i vreme za igru. Što je ta igra kreativnija i drugačija od onoga što rade svaki dan, biće im zanimljivije.

U nastavku je par predloga aktivnosti koji mogu da vam pomognu da upotpunite raspored, ali i da pokrenete svoju maštu i možda zajedno sa decom osmislite neke nove igre prilagođene uzrastu deteta.

 

Aktivnosti za mlađu decu

Gusari

Napravite svi porodično maske ili povez preko oka od papira i lastiša, vežite maramu na glavu i nacrtajte brkove i ožiljke krejonom. A zatim – krenite u potragu za blagom! Upotrebite ćebad i jastuke da napravite brod, tepih može predstavljati ostrvo, a blago mogu biti omiljene igračke ili neki slatkiš sakriven među nameštajem ili okačen u krpi na zabačeno mesto. Možete da napravite i mapu koja vodi do blaga.

Nemojte da zaboravite da put gusara nikad nije lak! Borite se protiv uljeza, mačujte se, istražujte dubine okeana i okolinu tropskog ostrva… Maštajte i zabavite se, dogovarajući i poigravajući  svoju priču i svoja pravila.

 

Pronađi me

Izdvojite parče tkanine i napravite veći džep ili jednostavno uzmite platnenu torbu koju imate u kući i zatvorite je štipaljkama ili šnalama. U džep ili u torbu stavite razne sitne predmete: klikere, dugmad, loptice, štipaljke, čepove,…
Opipavanjem pogađajte sa detetom koji je predmet u pitanju ili zadajte jedno drugom predmet koji tražite.

 

Aktivnosti za stariju decu

Priče iz porodičnog albuma

Prikupite razne porodične fotografije. Najpre pogledajte fotografije zajedno sa svojom decom, imenujte osobe koje se nalaze na njima i onda zajedno napravite porodični album. Za pravljenje albuma potrebna je sveska, drvene bojice, flomasteri, stikeri, lepak, ukrasne trake i šta god mislite da se može iskoristiti u ove svrhe, a da imate kod kuće. Prepustite detetu da izabere fotografije koje će staviti u album. Oko svake fotografije ispričajte priču – kako je nastala i ko je na fotografiji. Pokušajte da se setite priče za svaku osobu na fotografiji, nečeg što je važno, smešno, čudno ili neobično.

Asocijacije

Za ovu igru je dovoljno dvoje, a možete je igrati i u parovima. Svaki igrač treba da osmisli određen broj pojmova i da ih zapiše na papiriće – dozvoljeno je sve osim vlastitih imena, a pojmovi ne bi trebalo da budu previše teški za objašnjavanje. Svi papirići sa zadatim pojmovima se ubacuju u „šešir” (kesu, torbu, posudu – šta god imate pri ruci), a igrači ih izvlače određenim redosledom i crtanjem objašnjavaju izvučeni pojam svom paru. Saigrač ima 45 sekundi da pogodi o kom pojmu je reč.

 

Kreativne i samostalne aktivnosti

Ukoliko u određenom delu dana ne možete da se posvetite detetu, možete im zadati kreativne zadatke koje mogu samostalno da obavljaju.

 

Crteži na zadate teme

Deca mogu praviti crteže na različite zadate teme, a neke od njih su:

  • Da imam super moći, kako bi svet izgledao?
  • Šta ću biti kad porastem?
  • Da sam životinja, koja bih bio?
  • Moje mesto iz mašte.

Kreature od žvrljotine

Nacrtajte žvrljotinu preko celog lista. Nakon toga dodajte na više mesta oči, usta, nos, brkove, linije, tačkice i sl.  Deca mogu da kreiraju na taj način originalan rad sa raznim kreaturama.

 

Nacrtajte polovinu koja nedostaje

Zadatak je da se docrta polovina koja nedostaje. To mogu biti insekti, vozila, predmeti ili likovi, zavisno od uzrasta i interesovanja deteta. Ovde je fokus na simetriji, posmatranju, detaljima, brojanju i razvoju fine motorike i veštine crtanja.

 

Završi crtež

Isecite zanimljive sličice iz novina i časopisa i samo deo sličice zalepite na papir. Zadatak je završiti crtež na osnovu zadate teme uz što više (izmišljenih) detalja. Možete zalepiti i par zanimljivih elemenata koji će pomoći da crtež bude potpuniji i zanimljiviji.

Iako može da bude izazovno, veoma je važno da izdvojimo vreme za decu u ovakvim okolnostima, da im posvetimo punu pažnju i da im pružimo potrebnu podršku. Pratite promene kod dece, kako u ponašanju, izražavanju, tako i u igri i pogledu, jer vam one mogu biti smernica za korake koje treba da preuzmete.

Najvažnije od svega budite uzor deci, ponašajte se na način na koji želite da se i ona ponašaju. Jedite zdravo, spavajte dovoljno, uključite fizičku aktivnost u svakodnevnu rutinu, relaksirajte se, brinite o sebi, radite ono što vam prija.

 

Situacija u kojoj se svi nalazimo je  izazovna i traži dodatno angažovanje od vas kao roditelja, ali ono što je takođe izvesno jeste da neće trajati zauvek. U tom smislu, najbolje je da planirate aktivnosti sa decom na dnevnom nivou, kratkoročno. Nemojte biti oštri kritičari prema sebi, jer kada se naši životi vrate u uobičajene tokove i kada budete u prilici da sa vremenske distance sagledate ovaj period, bićete sigurno ponosni što ste uspeli da ostanete dobar roditelj.