[INTERVJU] Preko P&G i Coca-Cole do Nelta

Nelt Group avatar Nelt Group 30.03.2021.

Darko Lukić, izvršni potpredsednik Nelt Grupe

Ko je Darko Lukić i otkud on u Neltu? 

Prva i najbitnija stvar koja me definiše je porodica. Ja sam otac Ane i Sofije i suprug Asje. Smatram da sam „cosmopolitan“ jer sam rođen u Makedoniji, od majke Makedonke i oca Srbina, oženio suprugu iz Bugarske, a živeo, školovao se i radio u Americi, Bugarskoj, Rumuniji i Švajcarskoj, da bih 2017. došao da živim (nadam se zauvek) u Srbiji.

Poznajem Nelt 15 godina, od početka svoje karijere. Oduvek sam imao poštovanje prema kompaniji i ljudima koji su izgradili Nelt u jednu od najvećih i najboljih firmi u Jugoistočnoj Evropi. Dolazak u Nelt je bio neplaniran. Odmah mi je postalo jasno da Neltova vizija i ambicije odgovaraju mom profilu. Nelt je jedna od retkih firmi na Balkanu gde bih mogao da se dugoročno razvijam  i iskoristim veštine i iskustva koje sam stekao tokom karijere.

Kakva iskustva nosiš iz velikih kompanija u kojima si radio, npr. P&G ili Coca-Cola?

Proveo sam 12 godina u P&G na različitim pozicijama u finansijama. Bio sam, između ostalog, finansijski menadžer prodaje za Balkan (tada sam blisko sarađivao sa Neltom), finansijski menadžer za lanac snabdevanja Gillette-a za Evropu, Indiju, Afriku i Bliski Istok, i finansijski menadžer za Gillette za Evropu. Potom sam prešao u Koka Kolu, gde sam godinu i po dana bio menadžer za komercijalnu izvrsnost za Srbiju i Crnu Goru, i zatim dve godine bio Šef kabineta i menadžer za strateške projekte u Kancelariji CEO-a u Švajcarskoj. To je bila veoma bitna i izazovna pozicija koja mi je značila za profesionalni razvoj.

Profesionalno, definišem sebe kao komercijalnog menadžera koji zna sa ciframa. Uvek sam kombinovao finansije i prodaju da bih kreirao i implementirao pobedničku strategiju. Na primer, kao finansijski menadžer u Gillette-u proveo sam nedelju dana sa potrošačima i berberima u ruralnoj Indiji, kako bih razumeo njihove potrebe, dok sam se u Koka Koli uvek oslanjao na finansijske podatke kao bitan element u kreiranju komercijalne strategije.

U Neltu si već par meseci. Kakvi su ti utisci?

Potvrđeno je ono što sam već znao:

  • Nelt je jedna velika, zdrava i veoma uspešna kompanija, koja ima velike planove i ambicije za budućnost. Ambicije koje će, ubeđen sam, ispuniti ili nadmašiti.
  • Nelt daje puno prostora za profesionalni rast i razvoj, i u tome je neosporan lider u Srbiji i regionu, i…
  • Uspeh kompanije se temelji na izuzetnom timu ljudi, koji su, s jedne strane, vrhunski profesionalnci u onome što rade, a s druge strane su prijatni i dobri ljudi sa kojima je zadovoljstvo sarađivati.

Šta je opseg tvojih odgovornosti i poslovanja na novoj poziciji?

Nelt sa svojom logističkom mrežom, i dubokom i kvalitetnom distribucijom koju ona omogućava, ima konkurentsku prednost u odnosu na ostale igrače na tržištu. Tu prednost moramo iskoristiti, ali u isto vreme, i održavati, tako što ćemo uvek biti korak ispred sa novim naprednim alatima i pristupom tržištu.

Moja pozicija nije uvedena da bismo kreirali dodatnu kompleksnost ili nivo, već da stvorimo dodatnu vrednost, kroz fokus na brži i kvalitetniji rezultat rada na ključnim projektima u Grupi, i brži razvoj Nelt brendova, kao izuzetno bitan stub naše strategije i održivosti našeg poslovanja.

Osim toga, pozicija izvršnog potpredsednika će biti konsultovana i u vezi sa najznačajnijim poslovnim procesima, kako bismo imali bolju usklađenost između bitnih procesa i ključnih projekata, za koje je direktno odgovoran.

Gde vidiš Nelt za 5 godina?

Jedna reč koja sumira moju viziju i želju za napretkom Nelt Grupe u sledećih 5 godina je razvoj. Tu ne mislim samo na konvencionalni rast i razvoj prihoda i profita, već i na:

  • Razvoj Neltovih brendova kroz rast i jačanje postojećih, kao i akviziciju i razvoj novih brendova.
  • Razvoj novih digitalnih rešenja u RTM, analitici, ali i u svakodnevnom poslovanju.
  • Razvoj novih veština koje su bitne za rast i održivost našeg poslovanja i dalji razvoj i jačanje naše organizacijske kulture.
  • Razvoj novih biznis modela i usluga, i potencijalni ulaz u nove prodajne kanale.
  • Potencijalni razvoj poslovanja na novim tržištima.