Miroljub Nenadović za SecuritySEE magazin

Nelt Group avatar Nelt Group 22.04.2019.

Ekspert sa dugogodišnjim iskustvom u javnom i privatnom sektoru bezbednosti, za časopis SecuritySEE.

Miroljub Nenadović, ekspert sa dugogodišnjim iskustvom u javnom i privatnom sektoru bezbednosti, za časopis SecuritySEE govori o značaju izgradnje sistema bezbednosti u poslovnim sistemima kompanija na primeru kompanije Nelt, kao i izazovima koji prate jedan tako kompleksan proces.

SecuritySEE: S obzirom na to da je Nelt jedan od naših najvećih poslovnih sistema koji posluje na dva kontinenta i kontinuirano uvodi promene u cilju unapređenja poslovanja, kako ocenjujete aktuelne trendove u domenu bezbedonosnog menadžmenta u Srbiji i regionu?

Miroljub: Nelt, kao dugogodišnji učesnik u lancima snabdevanja izazovnih tržišta Zapadnog Balkana i podsaharske Afrike, i partner vodećim brendovima na globalnom tržištu, shvata ulogu i značaj uspostavljanja i kontinuiranog unapređivanja sistema bezbednosti. U poslednje vreme se i u drugim kompanijama u Srbiji sve više prepoznaje potreba za uvođenjem i unapređenjem sistema bezbednosti. To je prilika da se menadžeri bezbednosti angažuju i dokažu u praksi, da svi zajedno radimo na bezbednosnoj kulturi u privatnom sektoru. Ko ne shvata da je postojanje sistema bezbednosti neophodnost i investicija, a ne trošak, rizikuje puno u budućnosti. Adekvatan sistem bezbednosti obezbeđuje sigurnost ljudi, procesa, robe, informacija i biznisa u celosti. Prepoznavanjem rizika i adekvatnim preventivnim merama sprečavaju se negativni uticaji na poslovanje i nastajanje neplaniranih troškova.

SecuritySEE: Šta su bili najveći izazovi u procesu uvođenja korporativne bezbednosti kao funkcije menadžmenta u Neltu?

Miroljub: Postojala je jasna odluka i podrška najvišeg rukovodstva u Neltu da se investira u sistem bezbednosti. Strukturiranje i izgradnja bili su izazov, sam po sebi. Trebalo je uspostaviti sistem tako da doprinese biznisu kroz prepoznavanje rizika, pravovremenu reakciju i nesmetano funkcionisanje svih procesa. Ipak, postojalo je i nerazumevanje uloge sektora bezbednosti u široj organizaciji. Kolege se uglavnom nisu susretale sa funkcijom bezbednosti ili pojedinim njenim oblastima pa je izazov predstavljalo nerazumevanje koje je tokom vremena, edukacijom i prezentovanjem primera iz prakse, prevaziđeno.

Intervju u celosti pročitajte OVDE