Održan Nelt-SAS Day

Nelt avatar Nelt 13.12.2022.

Nelt može da bude regionalni lider digitalne transformacije

U našoj kompaniji u novembru održan je dvodnevni zajednički događaj Data Management tima i instituta “SAS” pod nazivom “Nelt-SAS Day”.

Cilj ovog događaja bio je da se predstave novi trendovi u CPG industriji i upravljenju lancem snabdevanja u vremenu konstantnih promena, te načini na koji podaci u realnom vremenu i napredna analitika mogu poboljšati logistički i distributivni biznis. Analiziran je sistem upravljanja podacima u našoj kompaniji i razmotrene su mogućnosti za njegovo unapređenje.

Direktorka SAS-a u Italiji i regionalna potpredsednica Mirella Cerutti ovim povodom je istakla da je uvek zanimljivo iskustvo raditi sa kompanijama kao što je Nelt – onim koje zaista veruju u moć analitike i koje su odlučne da budu te koje utiru put promenama i inovacijama. Ona je naglasila da je misija SAS-a osnaživanje i inspirisanje najpouzdanom analitikom.

“Veoma nas inspiriše način na koji se Nelt kao organizacija transformiše u pogledu digitalizacije i nadam se da ćemo nastaviti ovo putovanje zajedno”, poručila je Mirella.

Digital Transformation & Innovation Lead za Bliski Istok, Tursku i Centralnu Aziju Altan Atabarut je na pitanje kako novi trendovi utiču na Neltovu biznis strategiju i kako da budemo spremni za njih, odgovorio da korišćenje alata za mašinsko učenje SAS Viya može poboljšati mnoge aspekte poslovanja kompanije – od upravljanja zalihama, administrativnih zadataka na više lokacija, obaveštenja za zaposlene u lancu snabdevanja i mnogih drugih.

“Čak i kada je osnovna automatizacija procesa u lancima snabdevanja uspešno završena, postoji potreba za izgradnjom pouzdanog sistema koji ne pravi greške, jer se mnogo koraka i procesa još uvek obavlja ručno. Ipak, Nelt i SAS su preduzeli prve korake kako bi se to promenilo”, naveo je Altan.

On je naglasio da se automatizacija koja nam je potrebna ne odnosi samo na transportne i proizvodne sisteme koje pokreće ljudska snaga, ili na mašine koje rade u repetitivnim krugovima sklapanja, preuzimanja, pakovanja i utovara.

“Današnjem lancu snabdevanja je potrebna ‘pametna automatizacija’ koja je moderna i gleda u budućnost, a ne onu koja je zasnovana na starim potrebama i idejama. ‘Pametna automatizacija’ je vođena podacima koji su nam dostupni u realnom vremenu”, kazao je on.

Generalna direktorka za SAS Adriatic Rosanda Milatović Skorić smatra da je Nelt u odličnoj poziciji da bude lider u digitalnoj transformaciji u širem regionu Zapadnog Balkana.

“Nelt je u poziciji da postane centar ekosistema u kom se odluke donose na osnovu veštačke inteligencije, a koji bi svim svojim partnerima pružao podatke i usluge koje su vođene veštačkom inteligencijom. Time bi Nelt svojim partnerima počeo da pruža usluge u njihovim internim procesima unutar lanca snabdevanja”, poručila nam je Rosanda.

 

Izvršni direktor informacionih i komunikacionih tehnologija Nelt Grupe Milan Bukorović istakao je da je naša kompanija svesno odlučila da se osloni na data analitiku na putu digitalne transformacije.

“Ako želimo ovo da postignemo, moramo da sarađujemo sa partnerima koji će nam pomoći da što pre vidimo pozitivne rezultate ovakvog načina poslovanja i voditi nas prema cilju koji želimo da postignemo. Ova radionica bila nam je dodatni izvor inspiracije kako iz naše analitike, uz pomoć SAS alata, izvučemo maksimum. Još jedan razlog da nastavimo ovaj put najbrže što možemo”, poručio je on.

Izvršni direktor za finansije Marko Cilić naveo je da je bila sjajna iskustvo slušati o najnovijim globalnim trendovima u ovoj oblasti.

“U Nelt Grupi želimo da budemo na čelu inovacija i digitalizacije. Želimo da budemo spremni za budućnost u kojoj će napredna analitika bazirana biti osnova za donošenje odluka. Stručnost Nelta u ovom poslu zajedno sa SAS-ovom najsavremenijom tehnologijom daje nam pravu platformu za ubrzanje na tom putu”, kaže Marko.

Pozitivne utiske prenela nam je i menadžerka za upravljanje podacima i izveštavanje Biljana Atanasković.

“Bila su to dva sjajna dana puna razmene inovacija, uskustva, pozitivne energije, ali i druženja. Sigurna sam da će nam ovakvi susreti otvoriti nove vidike na putu ka Data driven kompaniji”, poručila je Biljana.