Dijalog privrede i države – Šta donosi Novi carinski zakon

Nelt logistics avatar Nelt logistics 01.10.2020.

Ispred Nelta je prezentovao Ivan Milićević, Head of LSP.

Webinar na temu Novog carinskog zakona održan je 29. septembra 2020. godine, u okviru zajedničke inicijative Švajcarsko-srpske trgovinske komore, Belgijsko-srpske poslovne asocijacije i Helenskog privrednog udruženja Srbije. Veliki broj učesnika, predstavnika približno 50 kompanija, imalo je priliku da u konstruktivnom dijalogu sa predstavnicama Uprave Carine i privrede dobije konkretne odgovore na pitanja i na taj način unapredi međunarodno poslovanje.

U ime kompanije Nelt govorio je Ivan Milićević, Head of LSP. On je govorio o paktičnoj primeni zakona iz ugla nosioca statusa ovlašćenog privrednog subjekta (OPS) koji je Neltu dodeljen 2017. godine. Milićević je istakao značaj partnerstva između carinskih organa i privrednih subjekata i naveo osnovne prednosti koje ovo partnerstvo obezbeđuje, a to su jednostavniji procesi odobravanja, manji broj pregleda i unosa podataka, kao i prioritetan pregled pošiljki.

Istakao je da su se time omogućile brže carinske procedure, kraće vreme transporta, smanjenje troškova, kao i dodatna poboljšanja u efikasnijem rešavanju zahteva klijenata.

„Kompanije sa statusom Ovlašćenog privrednog subjekta priznate su u međunarodnom lancu snabdevanja kao pouzdani partneri čiji interni sistem upravljanja garantuje klijentima bezbednost i zaštitu. To u praksi znači manji broj izgubljenih ili zakasnelih pošiljki, manji broj bezbednosnih i sigurnosnih incidenata, a time i efikasnije snabdevanje, smanjenje troškova i dugoročniju stabilnost poslovanja“, zaključio je.