Nelt dobitnik priznanja za izveštavanje o održivom poslovanju

Nelt Group avatar Nelt Group 26.12.2016.

Sedma međunarodna konferencija o društveno odgovornom poslovanju, CSR Forum, održana je 8. decembra u Zadužbini…

Sedma međunarodna konferencija o društveno odgovornom poslovanju, CSR Forum, održana je 8. decembra u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu.

U prvom delu konferencije, prisutni su mogli da čuju iskustva iz Ujedinjenog Kraljevstva od Natali Kembl, članice radne grupe koju je formirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva za program koji se bavio rezultatima istraživanja uticaja biznisa sa socijalnom misijom na društvo. Nakon toga, predstavljen je nacionalni Indeks odgovornog poslovanja – prva nacionalna online platforma za procenu društvene odgovornosti.

Izvršni direktor Foruma za odgovorno poslovanje, Neven Marinović pedstavio je rezultate i iskustva prvog ciklusa indeksiranja, a o značaju ove inicijatve i iskustvima govorili su učesnici panela: Ingeborg Ofthus, Izvšrna diektorka Telenor Srbija, Marinos Vathis, Predsednik IO Vojvođanske banke, Dragan Lupšić, Direktor sektora za odnose sa javnošću i komunikacije, Coca-Cola HBC Srbija i Veran Matić, član UO Privredne komore Srbije.

Na proglašenju prve nacionalne liste kompanija plasiranih na Indeksu odgovonog poslovanja obratila se Katarina Obradović-Jovanović, pomoćnica ministra privrede, Laura Pavlović u ime USAID Kancelarije za ekonomski i demokratski razvoj, kao i David Litgou, predsednik NALED-ovog Etičkog komiteta. Na listi Indeksa odgovonog poslovanja našlo se 20 kompanija kojima su ovom prilikom uručena priznanja.

Drugi deo konferencije bio je posvećen primerima dobre prakse iz zemlje i inostranstva. Od predsednika kompanije General Electric iz Mađarske, Joerg Bauera, imali smo prilike da čujemo na koji način ova kompanija koja zapošljava preko 10.000 ljudi pristupa odnosima sa lokalnim zajednicama kroz podsticanje korporativnog volontiranja.

Kristel Nelius prenela nam je iskustva Nemačke mreže UPJ rada sa malim preduzećima u oblasti CSR-a.

O programu saradnje Maxi supermarketa sa Bankom hrana „Pomažemo da imaju i oni koji nemaju“ čuli smo od Milice Popović iz odeljenja korporativnih komunikacija, dok je o rezultatima istraživanja o implementaciji biznis principa usmerenih na decu govorila Vesna Savić iz UNICEF-a.

Tradicionalno, na konferenciji su dodeljena priznanja kompanijama koje su izdale izveštaje za 2015. po GRI metodologiji. Kompaniji Nelt dodeljeno je priznanje za prvi izveštaj o održivom poslovanju za period 2014/2015 ,,Distribuiramo odgovorno“.
U kutku socijalnih preduzeća učesnici konferencije mogli su da kupe neke od proizvoda socijalnih preduzeća – zimnicu, sapune, nakit i novogodišnje ukrase.

Na pratećem događaju konferencije čiji je domaćin bila UniCredit Bank, razmenjena su iskustva na temu socijalnog preduzetništva i uručene zahvalnice kompanijama koje su u prethodnoj godini podržavale socijalna preduzeća.