[INTERVJU] Jedan dan na poslu sa Ardianom Skenderasijem

Nelt avatar Nelt 23.04.2021.

Ardian Skenderasi, menadžer prodaje u Neltu u Albaniji

Kako započinješ svoj radni dan?

Za početak, uvek volim da dođem ranije ujutru. Prva stvar ujutro je kratka provera praćenja prodaje i razgovor o njima na kratkom sastanku sa mojim najbližim saradnicima u cilju procene i kontrole prilika i izazova. Tada pravimo i listu dnevnih zadataka, koje kasnije u toku dana izvršavamo. Trudim se da uvek jasno odredim prioritete za taj dan. Ali, kao što biste očekivali od odeljenja prodaje, mi smo dinamični i planovi se mogu promeniti začas! Ima dana koji počinju obilaskom prodajnih mesta ili sastankom sa kupcima, pregovaranjem o ugovorima ili sagledavanjem problema sa kupcima, kako bismo se nadalje unapređivali. Sa druge strane, neretko nas ujutru posete i direktori i sve je organizovano tako da imamo pozitivan sastanak. Dakle, svaki dan je drugačiji i ne dozvoljava vam da se dosađujete! Prilično prijatno.

U čemu najviše uživaš na poslu?

Zaista volim ovo okruženje i sve što je s njim povezano. Uživam u odeljenju prodaje. Želim da ovde malo više obrazložim svoj odgovor. Promena koja se dogodila u poslednje tri godine koliko Nelt posluje u Albaniji, toliko je velika da ako je neko bio ovde 2018. godine i dođe sada, više neće prepoznati kompaniju. Video sam svoj tim i sebe kako uz njihovu pomoć toliko napredujem profesionalno, ali donekle i lično, što zaista čini da uživam u svom poslu!

Koliko dugo radiš u Neltu u Albaniji i koja je tvoja trenutna pozicija?

Ovo je 12. godina rada u Albancorpu koji je ovog aprila promenio ime u Nelt. Zanimljivo je da sam radio uglavnom na mestu menadžera poslovne jedinice, ali sam u jednom trenutku otišao da radim negde drugde. Ipak, vratio sam se na mesto menadžera prodaje 2018. godine nakon što je Nelt preuzeo kompaniju. Uvek volim da odgovorim na pitanje „A zašto si se vratio?“

Zbog posla koji sam radio u međuvremenu, dosta sam putovao Balkanom i tada se upoznao sa Neltom. Rad u Neltu za mene je prilika da budem deo preduzeća koje prolazi transformaciju od lokalne do međunarodne kompanije. Kada pogledam transformaciju koja je sprovedena tokom ovih godina i teških vremena, osetim ponos!

Koji je tvoj posao, ukratko?

Moj posao je da zajedno sa mojim timom doprinesem tome da kompanija postigne najviše rezultate prodaje uz najviši kvalitet i najniže troškove! Uz brigu o tome da kolege i koleginice budu srećni i motivisani ljudi, zadovoljni svojim poslom kao što sam i ja!

Šta te motiviše za uspeh i napredak?

Nije lako objasniti ovo jer je to uvek kombinacija stvari: pobednički mentalitet, učenje, zadovoljstvo, ali i nova iskustva, ideje, koncepti, promene. Pozitivne promene koje donose uspeh predstavljaju gorivo za još promena. Promena je neizbežna, kontrola smera je važna!

Tekst je izvorno objavljen u internom časopisu Nelt Grupe, Magazzinu broj 18.