[INTERVJU] Jedan dan na poslu sa Erminom Plehom

Nelt logistics avatar Nelt logistics 18.10.2021.

Ermin Pleh, supervizor održavanja u Neltu u Bosni i Hercegovini

Ermin ima 31 godinu i završio je fakultet za saobraćaj i komunikacije. U Neltu se zaposlio na poziciji asistenta voznog parka i nabavke, napredovao na poziciju supervizora voznog parka i nabavke, a od prošle godine je supervizor održavanja. Razgovarali smo o jednom njegovom radnom danu, navikama i izazovima.

Kako započinješ radni dan?

Jutarnja kafa sa kolegom Aleksandrom Rajićem nezaobilazan je ritual. Poslije toga prolazim kroz plan dnevnih aktivnosti za taj dan i počinjem rješavanje različitih zahtjeva, kako onih koji su ranije planirani, tako i onih vanrednih, koji pristižu svakodnevno.

Kako izgleda jedan miran a kako jedan krajnje uzbudljiv dan na tvom radnom mestu?

Miran dan znači da se one aktivnosti koje su planirane za taj dan, mogu uspješno završiti, bez nekih većih vanrednih izazova i situacija. Većina dana je krajnje uzbudljiva, jer je posao u oblasti održavanja jako dinamičan i najvećim dijelom zasnovan na iznalaženju što optimalnijih rješenja za različite vanredne situacije, naravno u što kraćem roku, kako bi kolege iz sektora logistike i distribucije, mogle da neometano organizuju svoje poslovne procese i aktivnosti.

Šta opis tvog posla podrazumeva?

Kao supervizor održavanja zadužen sam za vođenje tima od pet ljudi. Direktno sam uključen u procese koji su su u vezi sa voznim parkom i infrastrukturom na lokaciji CDC Istočno Sarajevo i Cross-Dock Mostar, a indirektno, radim kao podrška kolegama iz filijala DC Laktaši i DC Bijeljina. Što se tiče voznog parka, ključne su aktivnosti na preventivnom (praćenje redovnih servisa) i korektivnom (vanredni servisi) održavanju vozila, te na praćenju isteka različitih licenci i dozvola, kako bismo izbjegli prekršaj. Kada govorimo o preventivnom održavanju, kroz našu internu evidenciju pratimo kilometraže vozila na mjesečnom nivou i imamo usklađene servisne intervale, prema preporukama proizvođača vozila, na osnovu kojih radimo redovno servisiranje vozila.

Najveći izazov su definitivno vanredni servisi, gdje se često susrećemo sa složenijim kvarovima na vozilima, gdje je potrebno u što kraćem vremenskom roku pronaći rješenje.

U naše odgovornosti spadaju i praćenje i kontrola rada eksternih servisa; praćenje i optimizacija troškova održavanja vozila, edukacija korisnika motornih vozila, kao i korektivne aktivnosti prema onima koji se ne odnose prema vozilu; praćenje cijena i potrošnje goriva.

Da li postoji zanimljiv događaj ili anegdota sa posla koju bi podelio sa čitaocima?

U održavanju, anegdote su obično u vezi sa izazovima na putu, tako da sam siguran da ljudima s druge strane nije toliko interesantno, ali evo jedne od tih interesantnijih situacija. Kolega i ja po jako lošim vremenskim uslovima izašli na teren da pokušamo riješiti problem kolegi kojem je pukla guma (vozilo nije opremljeno rezervnom gumom, već setom za reparaciju koji je trebalo da zaustavi curenje vazduha) u centru grada. Ponijeli smo veliki kompresor da pokušamo doduvati gumu, kako se ne bi napravila veća šteta na vozilu, ali s obzirom na to da nismo imali sreće sa gužvom u saobraćaju i guma je popuštala svako malo, morali smo skoro svakih 100m da pratimo i popravljamo pritisak u gumi, tako da je na kraju ta intervencija, koja je trebalo biti rutinski završena, trajala par sati, sve dok nismo uspjeli da se nekako „dovučemo“ do vulkanizera.

Kako provodiš slobodno vreme?

Slobodno vrijeme najviše volim provoditi u sportskim aktivnostima ili putovanjima. S obzirom na to da sam se dugo bavio fudbalom, nakon što sam prestao sa aktivnim igranjem, postao sam Delegat na fudbalskim utakmicama, tako da su mi vikendi uglavnom rezervisani za sportske aktivnosti.

 

Tekst je izvorno objavljen u internom časopisu Nelt Grupe, Magazzinu broj 19.