Utisci polaznika programa „Jesi li ti za Nelt IT“

Nelt avatar Nelt 14.03.2022.

Razgovarali smo o procesu selekcije, prvim utiscima, kao i porukama za buduće praktikante.

Četvrtu godinu zaredom kompanija Nelt realizuje stipendijski program „Jesi li ti za Nelt IT“. Tokom 6 meseci trajanja programa, polaznici su u prilici da prošire znanja usvojena na fakultetu, steknu prvo iskustvo u oblasti IT-ja, kao i da se upoznaju sa poslovnim procesima i načinima njihovog funkcionisanja u kompleksnom poslovnom sistemu. Osim toga, polaznici stiču neprocenjivo iskustvo kroz svakodnevan rad i angažovanje na projektima jednog uspešnog poslovnog sistema.

Sa našim prošlogodišnjim polaznicima Anom Beatović, Nikolom Perduh, Brankom Garici i Urošem Vidojkovićem smo razgovarali o razlozima odlučivanja za kompaniju Nelt, procesu selekcije, prvim utiscima koje nose iz kompanije, kao i porukama koji oni imaju za buduće praktikante.

 

Zašto ste se odlučili za praksu u kompaniji Nelt?

Ana: Sa kompanijom Nelt sam počela da se upoznajem tokom studija, na Fakultetu organizacionih nauka, slušajući predavanje predstavnika organizacije na jednom od studentskih projekata. Još tada, Nelt je na mene ostavio pozitivan utisak svojom otvorenošću i željom za saradnjom sa studentskim organizacijama. Upravo to me je i navelo da konkurišem za praksu “Jesi li ti za Nelt IT“. Želela sam da se upoznam sa jednim ovako razvijenim i široko rasprostranjenim poslovnim sistemom.

Nikola: Nije bilo teško odlučiti se za praksu u jednoj od najvećih domaćih kompanija. Kao neko ko je diplomirao na smeru Poslovna informatika Ekonomskog fakulteta u Beogradu, video sam IT sektor Nelta kao savršeno mesto za početak karijere, gde je moguće spojiti moja znanja iz IT-ja i ekonomije kao što je i zamišljeno za diplomce sa pomenutog smera. Moj cilj da postanem software developer, a ujedno vidim i kako funkcionišu poslovni procesi u jednoj velikoj firmi, u Neltu definitivno može da se ostvari, a uz odlične mentore verujem i da hoće. To što je praksa part-time je svakako bio značajan faktor za mene, s obzirom da sam trenutno na master studijama.

 

Kakvi su tvoji utisci o procesu selekcije?

Uroš: Proces selekcije je jedan zanimljiv koncept kroz koji smo pokazali određene individualne i timske preference. Najzanimljiviji deo je svakako studija slučaja gde smo sa kolegama rešavali konkretan problem iz prakse.

Branko: Selekcija je bila veoma zanimljiva, za razliku od drugih kompanija koje daju samo test znanja. U Nelt-u je testiranje bilo potpuno opušteno, osećao sam se kao da sam sa ljudima koje dugo poznajem. Posebno mi se dopalo, što se kroz proces selekcije, pored obrazovnog profila, pažnja posvećuje i našim individualnim stavovima, preferencijama i veštinama i tome koliko su one u skladu sa organizacionom kulturom i vrednostima. Ovako sproveden proces selekcije naveo me je da već na samom početku uvidim koliko je kompanija posvećena svojim zaposlenima.

Kakvi su tvoji prvi utisci o kompaniji?

Uroš: U firmi, najveći utisak na mene je ostavila pozitivna atmosfera između zaposlenih. Kompleksni procesi, postaju mnogo lakši uz prave ljude. Sviđa mi se što u firmi ima dosta stručnjaka od kojih se može mnogo naučiti i zato poručujem budućim praktikantima da se prijave što pre a mi ih čekamo raširenih ruku da zajedno idemo ka ostvarivanju naših ciljeva.

Branko: Definitivno porodična atmosfera i druželjubivost zaposlenih. Prepoznao sam jedno zdravo okruženje, prijateljski raspoložene kolege i složene procese u kojima početnik može mnogo da nauči a ima i od koga. Mnogo je ljudi koji zajedno imaju decenije iskustva i izuzetno obilno znanje koje nesebično dele.

 

Poruka za narednu generaciju praktikanata?

Ana: Ono što bih preporučila budućim praktikantima jeste da ne oklevaju da se prijave za praksu “Jesi li ti za Nelt IT” jer sama kompanija nudi ogromne mogućnosti za razvoj i napredak. Jedini preduslov za ovu praksu jeste motivacija i želja za učenjem, tako da je preporučujem i onima kojima IT nije bio primarni fokus na fakultetu, a žele da se oprobaju i steknu znanja u toj oblasti. Kako IT nije osnovna delatnost kompanije, praksa podrazumeva i razumevanje i upoznavanje sa ostalim sektorima i procesima u organizaciji kojima IT pruža podršku. Shodno tome, sigurna sam da će kroz ovu praksu svaki pojedinac prepoznati svoje preferencije i naklonost prema određenoj oblasti.

Nikola: Moja poruka za narednu generaciju praktikanata je da što bolje iskoriste datu priliku i sa prakse ponesu što više znanja.