Neregeliji dodeljen Status ovlašćenog privrednog subjekta

Neregelia avatar Neregelia 17.09.2020.

Neregeliji prvo odobrenje za status ovlašćenog privrednog subjekta u Crnoj Gori – AEO

U skladu sa najvišim EU standardima u oblasti saradnje i partnerstva između carine i biznis zajednice (AEO koncept) Uprava carina Crne Gore dodjelila je prvi status ovlašćenog privrednog subjekta kompaniji Neregelia iz Podgorice, jednoj od 15 kompanija Nelt Grupe.

Status AEO dodijeljen je za carinska pojednostavljenja (AEOC) i sigurnost i zaštitu (AEOS). U skladu sa standardima, dobijanjem statusa AEO, kompanija „Neregelia” je priznata od strane carine kao pouzdan partner na carinskom području Crne Gore, čime je stekla pravo na korišćenje većeg broja pogodnosti u carinskom postupku.

Koncept ovlašćenog privrednog subjekta (AEO) koje je uvela Svjetska carinska organizacija (WCO) zasniva se na partnerstvu između carinskih organa i privrednih subjekata, kako bi ostvarili zajednički cilj – sigurnost lanca snabdijevanja.

Ovo je potvrda poverenju, kvalitetu, transparentnosti i legalnosti poslovanja koje negujemo od osnivanja firme u Crnoj Gori. Posvećeni smo potpunoj transparentnosti u odnosima sa svim partnerima, poslovnim i državnim, sa namjerom da i dalje gradimo i jačamo međusobne odnose. Neregelia želi da bude aktivan partner u razvoju društva, i time damo svoj doprinos na evropskom putu Crne Gore.“ izjavila je izvršna direktorka Nelt Grupe za tržišta Crne Gore i Albanije, Ljilja Pižurica.

Neregelia ovim statusom garantuje visoki nivo pouzdanosti i kvaliteta poslovnih procesa i sistema unutrašnje kontrole. Između ostalog, postojanje potpune usklađenosti poslovanja sa carinskim propisima u dužem vremenskom periodu, uredno vođenje računovodstva i olakšan pristup računovodstvenoj evidenciji, postojanje sistema koji omogućava otkrivanje nepravilnosti i prevara, arhiviranje evidencije i zaštita od gubitka podataka, odgovarajuće sigurnosne mjere za zaštitu informacionog sistema, finansijska likvidnost itd.

Pojednostavljenje, ubrzavanje carinskih postupaka i smanjenje troškova poslovanja osnovne su prednosti sticanja statusa AEO.