[INTERVJU] Potencijal i značaj intermodalnog terminala u logističkim procesima

Nelt logistics avatar Nelt logistics 13.04.2021.

Jelena Jovanić, menadžer intermodalnog terminala Nelt Grupe

„U Nelt Grupi razumemo potrebe učesnika u lancu snabdevanja kroz sopstveno iskustvo u proizvodnji, distribuciji i logistici. Tokom 30 godina poslovanja na izazovnim tržištima Zapadnog Balkana i Afrike, izgradili smo partnerske odnose sa kompanijama koje su globalni i regionalni lideri u svojim industrijama, a inovativni pristup i jaka partnerstva na duge staze su ključni pokretač našeg napretka i rasta. Zato je Nelt The Way Of Logistics integrator lanaca snabdevanja u različitim industrijama“, kaže Jelena Jovanić, menadžer intermodalnog terminala Nelt Grupe u razgovoru za Diplomacy&Commerce. 

 

Šta intermodalni terminal nudi u regionu i koje ste rezultate postigli?

Sa prvim privatnim intermodalnim terminalom u Beogradu, koji je povezan redovnim železničkim linijiama sa lukama Rijeka, Bar i Pirej, carinskom ispostavom unutar lokacije, skladištima različitih temperaturnih režima na površini od preko 65.000 m2, dostavnom flotom od preko 250 vozila-  lokacija Neltovog glavnog distibudivno- logističkog centra je sama po sebi integrator lanaca snabdevanja u regionu.

Od početka rada terminala u decembru 2016-e godine intenzitet intermodalnih tokova raste. Tokom 2020-e godine rast operacija na terminalu u odnosu na 2019-tu iznosio je 40%, a isti trend beležimo i tokom prvog kvartala 2021. Naša očekivanja su da će se ovaj trend nastaviti i u idućim godinama. Činjenica i želja da kontinuirano unapređujemo stepen zadovoljstva korisnika jeste razlog za investiciju u proširenje kapaciteta terminala.

 

Koji su vaši planovi u pogledu proširenja kapaciteta terminala i šta još planirate da uradite u narednom periodu?

Građevinski radovi kojim je manipulativni plato za rukovanje kontejnerima proširen na dodatnih 5.000 m2 obavljeni su u očekivanom roku u veoma zahtevnim zimskim vremenskim uslovima, što je zasluga saradnje multifunkcionalnog tima Nelta i izvođača radova. Tokom aprila ćemo aktivirati i novi viljuškar za rukovanje kontejnerima Reach Stecker renomirane marke Hyster.

Takođe, pripremamo se za transformaciju naše lokacije u Javnim skladištima d.o.o. u Subotici, koja je opremljena značajnim kolosečnim kapacitetima, u intermodalni terminal. Blizina Slobodne zone Subotica, tržišta Mađarske ali i zapadne Rumunije daju izraziti potencijal ovoj lokaciji.

 

Kako ste organizovali poslovanje kompanije tokom prošle godine, s obzirom na to da je pandemija COVID-19 paralizovala Srbiju i ceo svet?

Vanredne okolnosti izazvane pandemijom zahtevale su vanredne mere u cilju očuvanja zdravlja zaposlenih i kontinuiteta poslovnih procesa. Pokazali smo  sposobnost  da se veoma  brzo prilagođavamo, organizujemo i obavljamo naš posao, čak i u situacijama kada je to delovalo nemoguće. Organizovali smo Krizni tim, koji se sve vreme brine o usaglašenosti i pravovremenosti svih aktivnosti, ali i transparentnosti u komunikaciji kroz organizaciju. Kolegama koji rade na terenu, pružali smo punu podršku kako bismo im olakšali obavljanje posla u vanrednim okolnostima.   Opravdali smo važnost naše uloge na svim tržištima na kojima poslujemo. Zahvaljujući trudu svih u Nelt Grupi, radnje su dobro snabdevene, a građanima je omogućena dostupnost potrebnih namirnica.

 

Koliko su društveno odgovorne aktivnosti važne čak i u kriznim vremenima?

Trudimo da budemo stabilan oslonac zajednicama u kojima poslujemo. Samo tokom 2020. godine smo donirali preko 360.000 evra kroz nabavku respiratora i podelu prehrambenih i drugih proizvoda na svim tržištima Zapadnog Balkana, imajući, pre svega, u vidu urgentne lokalne potrebe izazvane pandemijom Covid-19.