Šaponjić na Kopaonik biznis forumu: „Ukidanje barijera za efikasnost poslovanja“

Nelt Group avatar Nelt Group 28.05.2021.

Srpska ekonomija kao domaćin – perspektive investitora

Nebojša Šaponjić, jedan od osnivača Nelta, učestvovao je u sredu 26. maja na panelu Kopaonik biznis forumu „Srpska ekonomija kao domaćin – perspektive investitora“, posvećenom uslovima poslovanja i investiranja.

Razgovaralo se o neiskorišćenim važnim potencijalima na koje bi Republika Srbija mogla da se osloni u svojoj ekonomskoj razvojnoj strategiji, o stavovima i iskustvima lidera najuspešnijih korporacija na našim prostorima, kao i o investicionoj klimi u Srbiji.

Navodeći važnost pravnog sistema i transparentnosti u poslovanju, Nebojša je ukazao i na veliki uticaj koji barijere na granicama imaju na transport i efikasnost poslovanja. „Stalno se insistira na tome da se Srbija usklađuje sa EU, da otvara poglavlja, ali imamo probleme kada izlazimo u zemlje EU ili u region. Na primer u BiH, da biste registrovali deo dečje hrane, potrebno je 12 registracija na različitim nivoima uprave, tri do šest meseci i mnogo novca. Što se tiče EU, pogledajte samo kolone kamiona na granici sa Hrvatskom i Mađarskom. To nije zbog naše strane, mi smo usklađeni“, poručio je Šaponjić.

Pored osnivača Nelta, na panelu su diskutovali predstavnici MK group, Raiffeisen banke, Američke privredne komore, JBAS (Japanska Poslovna Alijansa Srbije) i Kluba Privrednika, a panel je moderirao Dušan Tomić, iz kompanije Ernst & Young.